Már érkeznek a pozitívumok, de vajon folytatódik-e a boltok árháborúja?

Több árucikk, főként tejtermékek, azon belül is sajt és vaj árát mérsékelték a kiskereskedelmi láncok, amelyek egyúttal a saját márkás termékek megnövekedett forgalmáról és a fogyasztók tudatosabb vásárlási szokásairól is beszámoltak az MTI érdeklődésére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 07. 18:59
null
Családi Kis Bolt Falu Riport 20221214 Egyed Fotó Bach Máté Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További termékeinek az árát csökkenti a jövőben a Lidl Magyarország, amely azt is közölte, hogy mindezt a beszállítói partnereivel történt hosszú tárgyalások és a piaci változások teszik lehetővé. Január elsejével közel 200 termék fogyasztói árát mérsékelték, ez a kör most újabb száz árucikkel bővül, amelynek döntő többsége tejtermék – közölte a vállalat kommunikációs vezetője, Tőzsér Judit.

A Spar Magyarország arról számolt be, hogy a saját márkás termékeinek forgalmi részaránya értékben 25 százalékról, 30 százalék körülire nőtt az elmúlt hónapokban. Ugyanakkor 

a szeszes italok, a zöldségek, a gyümölcsök, a biotermékek és a friss húsok eladása hónapok óta csökkenő tendenciát mutat, 

a Spar szerint a vevők nagyon meggondolják, hogy mit, mekkora mennyiségben és mennyiért vesznek. Megjegyzik, hogy arra törekednek, hogy versenyképes árakat biztosítsanak a fogyasztóknak, célkitűzésük pedig az, hogy a KSH által közölt inflációs érték alatt legyen az áremelkedés üzleteikben. 

A Tesco-Global Áruházak Zrt. tapasztalatai szerint is egyre többen és egyre gyakrabban választják az alacsonyabb árú, azonban minőségben kiváló saját márkás árucikkeket, amelyek értékesítése hónapról hónapra nő. Megjegyezték, hogy a vállalat az idén január óta több mint 2000 termék árát csökkentette, átlagosan 9,5 százalékkal.

Az Aldi Magyarország jelzése szerint az alapvető élelmiszereknél továbbra is jelentős a kereslet, míg a ruhanemű, a non-food termékek iránt mérsékelt az érdeklődés. A vállalat február elején alacsonyabb beszerzési árakat ért el, ezért 20 százalékkal csökkentette a legnépszerűbb vajtermékei árait, márciusban pedig 20-23 százalékkal olcsóbban kínálja magyar beszerzésű trappista sajtjait. Januártól az Aldi több mint száz termék árát vitte lejjebb.

A CBA Kereskedelmi Kft. szintén azt közölte, hogy a saját márkás és az akciós termékek forgalma a korábbi időszakhoz képest jelentősen emelkedett.
Arra is kitértek, hogy jelentős mértékű árcsökkentést hajtottak végre a trappista sajtoknál és a vajaknál, így a CBA- és a Príma-üzletekben több mint húsz százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. 

Minderre azért volt lehetőség, mert a beszállítók mérsékelték az átadói áraikat, az áruházlánc pedig a kapott engedményt teljesen továbbadta a vásárlóknak.

A CBA hangsúlyozta: amennyiben újabb termékkörök beszerzési ára csökken, akkor az abból fakadó árelőnyt teljes egészében érvényesítik a polci áraikban is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.