Olcsóbb a trappista, de biztosan olyan jó ez nekünk?

Tuti trükkel szűrheti ki, hogy át akarják-e verni a boltban.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 03. 06. 19:27
Hajdúböszörmény, 2018. június 30. Félkör alakú sajtot rak a polcra a társaság egyik dolgozója. A Kõröstej Kft. Hajdúböszörményi Üzemében napi 250.000 liter tejet dolgoznak fel és gyártanak belõle nagyrészt kashkaval és trappista sajtot. A társaság hajdúböszörményi üzemébe nagyüzemek, mezõgazdasági vállalkozások és õstermelõk szállítják a tejet. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra csökkentik a trappista sajt árát a kiskereskedelmi láncok, hétfőn például negyedével csökkentette néhány termék árát az egyik üzlet. Olyannyira nagy a verseny a vásárlókért, hogy a boltok egymásra licitálva kezdtek árcsökkentésbe, azonban ez nem biztos, hogy annyira örvendetes – számolt be róla a Világgazdaság

A lap ugyanis arról ír, hogy a Magyarországra érkező trappistaként árult termékek egy része

 a valóságban nem is trappista sajt. 

A helyzet ugyanis az, hogy az import német és lengyel termékeket egyszerűen piros csomagolásba bújtatják – azonban ezek márkátlan, félkemény sajtok – és ráírják, hogy trappista, miközben 

a termék nem a hagyományos eljárások szerint készült.

Hozzáteszik, ezt azért tehetik meg a külföldi gyártók, mert az Európai Unióban nincs elfogadott minősítés a trappista sajtra. Azonban van egy trükk, amellyel könnyen megállapítható, hogy mit teszünk a bevásárlókosárba, és ehhez elég csak a szemünket használni. Azt írják ugyanis, hogy

a valódi magyar trappista leglátványosabb sajátossága, hogy hagyományosan korong alakú és nem tömb.

Ez a tudás azért lehet létfontosságú, mert a külföldről érkező hamis trappisták szinte mindig tömb alakúak, így magunk is könnyen azonosíthatjuk, hogy valódi hazai trappista sajtot készülünk-e megvásárolni. 

A Tej Terméktanács egyébként azt szeretné elérni, hogy csak és kizárólag a Magyar élelmiszerkönyvben leírt szabályoknak megfelelő sajt viselhesse a trappista nevet, ezzel kiszorítva a nagy mennyiségben az országba érkező külföldi sajtot. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.