A tudatosabb vásárlói döntést is segíti az induló árfigyelő rendszer

Együttműködési megállapodást írt alá pénteken a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség.

Magyar Nemzet
2023. 06. 30. 13:00
Supermarket,Aisle,With,Empty,Black,Shopping,Cart. vásárlás, bevásárlókocsi, illusztráció
1933509284 Fotó: theshots.co
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttműködési megállapodást írt alá pénteken a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség. A megállapodás célja, hogy összehangolják a fogyasztóvédelmi feladatokat, a hatóságok közötti együttműködést erősítsék. A megállapodás – összhangban az alaptörvénnyel – kiterjed a gyermekek védelmére, a fogyasztók online térben történő védelmére, a fogyasztói tudatosság növelésére, különösen a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok esetében – ismertette a részleteket Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a távirati iroda tudósítása szerint.

Rigó Csaba Balázs kiemelte, július elsején, szombaton elindul az online árfigyelő rendszer, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal működtet, és hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztók tudatosabb döntéseket hozzanak vásárláskor, a boltok pedig versenyezzenek a vásárlókért. Megjegyezte, ez a verseny a vásárlókat szolgálja és hozzájárul az infláció letöréséhez.

Elmondása szerint  az online árfigyelő rendszert tesztelték. A rendszerben arra is figyelnek, hogy a kereskedelmi egységek idő előtt ne ismerhessék meg egymás árait, a beküldött adatokat éjszaka egy adott időpontban frissítik, és ettől az időponttól láthatja mindenki a valós adatokat. A GVH elnöke felidézte, hogy az Európai Unióban tíz tagállamában a versenyhivatalhoz van telepítve a fogyasztóvédelmi feladat, és ez így van Magyarországon is.

A GVH elnöke felidézte: 2022-ben a versenyhatósági eljárások 54 százaléka a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt indult. Tavaly a jogsértés megállapításával zárult versenyhatósági döntések 60 százaléka vonatkozott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatra, emiatt több mint 713 millió forint bírságot szabtak ki.

Fontosnak nevezte az elnök azt a hatósági stratégiai irányváltást, hogy nem a bírságra, hanem a fogyasztói kompenzációra helyezik a hangsúlyt, ezáltal tavaly a fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékű közvetlen jóvátételhez juthattak. 

Kijelentette, a fogyasztóvédelemben elkötelezettek a keresztény értékek mellett, az idősek, a betegek, a családok és a gyerekek védelme iránt, és ez megmutatkozik a lezárt, illetve a folyamatban lévő eljárásokban is.

Rigó Csaba Balázs szólt arról, hogy fogyasztóvédelmi kerekasztal részeként kezdeményezésükre megalakult a családbarát munkacsoport, amelyben több szervezet is részt vesz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Theshots.co)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.