időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Megmenekülhetnek a kistelepülések postafiókjai, vállalkozó kell hozzá

Magyar Nemzet
2023.06.06. 12:35 2023.06.06. 13:21
Megmenekülhetnek a kistelepülések postafiókjai, vállalkozó kell hozzá

A vállalat új partneri programot hirdet, amelynek keretében lehetőséget biztosít, hogy a posták működtetésében önkormányzatok, vállalkozások (például élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok) és egyéb partnerek is még nagyobb számban vegyenek részt – írja hivatalos oldalán a Magyar Posta Zrt. A postapartnerprogrammal az állami szolgáltató előre menekül: 

havi 735 ezer forintot fizet annak a helyi vállalkozónak, aki felveszi tevékenységi körébe azt, amit eddig a Magyar Postának kellett végeznie. 

Kisboltosok, falusi vállalkozók menekülhetnek meg a TÖOSZ szerinttájékoztat az Infostart.

Mint írják, több mint 2300, kétezer fő alatti magyar településen nincs postai szolgáltatás, de a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, valamint a Magyar Posta megállapodásnak köszönhetően ez a szám jelentősen csökkenhet – mondta az InfoRádióban Schmidt Jenő, a szövetség elnöke.

Nem csak arról van szó, hogy megjelent a Magyar Posta néhány vetélytársa, ugyanis egyéb kihívások is vannak.

  • A Magyar Posta elveszítette piacainak egy bizonyos részét az új csomagküldési lehetőségek megjelenése által,
  • a levelezést jelentős részben felváltotta az e-mail, illetve más, dinamikusabb kommunikációs csatornák,
  • a csekkeket felváltották az átutalások,
  • levelezőlapokat, képeslapokat nem nagyon küldenek az emberek.

„Bizonyos réteg azért még használja a postai szolgáltatást, pont a kistelepüléseken, de egy ilyen posta üzemeltetése csak veszteséges tud lenni, hisz nincs akkora népesség, amely eltartsa. Ezért aztán érthető a Magyar Posta lépéskényszere, de azonnal mindenhonnan nem lehet kivonulni” 

– fogalmazott Schmidt Jenő.

A postapartneri program épp ezt hivatott áthidalni: 

ahol helyben nem tartható fenn posta, ott ha valaki a szolgáltatást átveszi, havi 765 ezer forintot kap ezért egy-három napos képzést követően.

Az érintetti körben kisboltosok, helyi vállalkozások lehetnek. Ennek eredményeképp a postai szolgáltatás ott is maradhat a településen, ahol a Magyar Posta már nincs jelen – írja az Infostart.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.