időjárás 21°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Problémák vannak az ingyenes mobiljátékokkal

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, GVH
2023.06.08. 14:03 2023.06.08. 14:15
Problémák vannak az ingyenes mobiljátékokkal

Több problémára mutatott rá a mobiltelefonra ingyenesen letölthető játékok vizsgálatakor a Gazdasági Versenyhivatal gyorselemzése, amelyek többsége a játékot megszakító reklámokkal függ össze.

Átfogó gyorselemzést (sweep) végzett a mobiltelefonokra ingyenesen letölthető, gyermeket célzó játékokkal kapcsolatban a versenyhivatal. Azt vizsgálták, hogy a játékok alkalmaznak-e olyan digitális üzeneteket és felhasználói felületeket, amelyek észrevétlenül arra késztetik a fogyasztókat, hogy nem kívánt döntéseket hozzanak. 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakértői harminc népszerű játékot vizsgáltak meg Androidon és iOS-en, 

ebből tizenkilenc minden korosztály számára ajánlott, tíz óvodás korosztálynak nem ajánlott, további egy pedig csak nagyobbaknak volt ajánlott.

A reklámokat tartalmazó játékok közül csak minden másodiknál tüntették fel a hirdetés reklám jellegét. Előfordult, hogy a kijelző sarkában megjelenő, a kilépést jelölő X az eredeti játék folytatása helyett alkalmazásáruház oldalára vitte a felhasználót, ahol egy kattintással azonnal le is tölthette a reklámozott játékot.

A reklámok megtekintéséért gyakran ajánlottak jutalmat, de nem tisztázták, hogy jóváírták-e, illetve több esetben a reklámból való idő előtti kilépés a felajánlott jutalom elvesztésével járt. Volt olyan alkalmazás, amely egy bizonyos szint elérése után csak úgy engedte továbblépni a játékost, ha megnéz egy vagy több reklámfilmet.

A harminc vizsgált játékot ugyan ingyenesen lehetett letölteni, de huszonnégynél volt lehetőség játékon belüli vásárlásra. A vásárlásokkal kapcsolatos tájékoztatások jellemzően érthetőek és világosak voltak, de három játék esetében nem volt egyértelmű a fizetendő összeg nagysága, illetve pénzneme.

A vizsgált játékok csupán kisebb részének volt magyar nyelvű leírása az adatkezelésről, illetve a szerződési feltételekről. Ritkaságnak számított, ha ezek a gyermekek számára is érthető nyelvezettel voltak megfogalmazva. A vizsgált játékok majdnem fele személyes adat megadását is kérte a fiatal játékosoktól.

A GVH szakértői javaslatokat is tettek a szülőknek, illetve az érintett vállalkozásoknak. 

A versenyhatóság hangsúlyozta, hogy a gyermekek védelme érdekében a jövőben is kiemelt figyelemmel kíséri ezt a területet, 

és megvizsgálja azt is, hogy mennyiben alkalmazták a fejlesztők a módosításokra tett javaslatokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.