Itt a végzés: gyorsított ágazati vizsgálatot indított a GVH a Booking-botrány miatt

Nem vártak sokáig.

Magyar Nemzet
Forrás: GVH2023. 08. 24. 12:56
null
Amszterdam, 2023. június 26. A Booking.com internetes szállodafoglalási szolgáltató új amszterdami székháza a megnyitásának napján, 2023. június 26-án. MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel Fotó: Koen Van Weel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan intézkedett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), ugyanis már elérhető a végzés a hatóság honlapján arról, hogy megindult a gyorsított ágazati vizsgálat az online szállásfoglalás piacán. Ez a nagy port felvert Booking-botrány legújabb fejleménye.

A végzés ellen nincs helye önálló jogorvoslatnak.

A döntést egyébként még az Országgyűlés gazdasági bizottságának turisztikai albizottságának augusztus 15-i ülésén hozták meg, ezzel egy időben a Magyar Turisztikai Ügynökség jogsegélyszolgálatot indított az érintett magyar szálláshely-szolgáltatóknak, amelyekkel szemben tartozást halmozott fel a Booking.com.

A végzésben arról is írnak, hogy számos hazai szállásadónak komoly fennakadást okozott, hogy a velük szerződésben álló online szállásközvetítő platform olyan szerződéses feltételeket alkalmazott, amelyet más szállásadó partnerekkel szemben nem. 

Így tehát felmerülhet a gyanú, hogy sérülhetett a szabadpiaci verseny a szállásadók között, amely nyilván hatással lehetett a szállásfoglalókra is. 

A vizsgálat egyébként egészen átfogónak tűnik, ugyanis az kiterjed az online szálláshelyfoglalás magyar piacán a versenyviszonyok elemzésére, illetve a szállásadó partnerek számára alkalmazott szerződéses feltételek és gyakorlatok vizsgálatára, amelyek hatással lehetnek a szálláshelyek közötti versenyre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.