Erre kell figyelni, mielőtt használt autót veszünk

Szakértő mondta el, hogy mi mindent érdemes áttekinteni, ha vásárlásra adjuk a fejünket.

Magyar Nemzet
2023. 09. 03. 6:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nehéz gazdasági helyzet alapvetően visszafogja a keresletet az autók iránt, aki pedig mindenképpen vásárlásra adja a fejét, az először a használt autók piacán néz körül, ahol alacsonyabbak az árak. Azonban sokaknak riasztó lehet a használtautó-vásárlás, hiszen számos rémtörténet kering arról, hogy a vevők miként jártak pórul. Lehet hallani olyan esetről, amikor a megvásárolt autóról kiderült, hogy végrehajtás alatt áll, de olyan is előfordult, hogy egy lopott autóért fizetett a vevő, amit a rendőrség végül le is foglalt.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta: egy használt autó megvásárlása előtt az első lépésnek mindenképpen annak kell lennie, hogy a vevő utánanéz a kocsi életútjának. Ezt a legegyszerűbben a Belügyminisztérium által működtetett Járműszolgáltatási platformon lehet megtenni.

A platformot ügyfélkapun keresztül lehet használni. Az oldal 2012 óta működik, a káreseményeket pedig 2019 óta vezetik rajta. Ezen keresztül a vevő ellenőrizheti az autó életútját, kiderülhet, hogy körözés vagy végrehajtás alatt áll-e a kocsi, meg lehet nézni a hivatalos kilométerállását, a bejegyzett szervizmunkákat, illetve a káreseményeket 2019-től kezdve. Fontos, hogy az oldalon csak a Magyarországon forgalomba helyezett autók történetéréről vannak adatok, egy külföldről behozott autót nem lehet ellenőrizni.

Ha magánszemélytől vásárol valaki, mindenképpen ez legyen az első lépés. A platform ingyenes, és a használatával számos kellemetlenség megelőzhető. A legtöbb kereskedő saját maga is elvégzi a hozzá kerülő autók életútjának lekérdezését, ezzel támogatva a vásárlókat.

Az autó életútja mellett fontos a fizikai állapotának a felmérése is. Laikusoknak nehéz lehet megmondani egy használt autóról, hogy milyen állapotban van, de néhány apró jel utalhat arra, hogy a jármű nagyobb gondokkal küzd, mint amit az eladó beismer. A szakértő szerint például azonnal gyanús lehet, ha egy papíron keveset futott autó kormánya látványosan le van kopva. A küszöbök és az illesztések környékén a rozsda sem jó jel, és azt is érdemes megnézni, hogy az autó elemei párhuzamosan futnak-e.

Az egyik legárulkodóbb jel az autók festése. Egy baleset után az egyes elemeket le kell lakkozni, ezzel pedig újabb rétegek kerülnek a felületre. Ma már elérhető áron lehet rétegvastagság-mérő berendezéseket vásárolni, amelyekkel ellenőrizhető, hogy az autón a gyári bevonatvastagság van-e, vagy esetleg többször lefestett elemei vannak az autónak.

A gyári bevonatréteg általában 80–120 mikron közötti vastagságú, ennél látványosan magasabb értéknél gyanakodni kell, hogy valami van a kocsi múltjában, amiről eddig nem volt szó.

A JóAutók.hu vezérigazgatója ehhez hozzá tette, hogy a technika fejlődésével a szerelők is egyre ügyesebbek, így mindig lehet olyan hiba, amit sikerül tökéletesen elfedni.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/09/sok-remtortenet-kering-a-hasznalt-autokrol-most-megkerdeztuk-a-szakertot-mire-erdemes-figyelni-vasarlas-elott

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.