Rengeteg a hamis olívaolaj a boltok polcain, közülük néhány emberi fogyasztásra is alkalmatlan

Van, amelyikben lámpaolajat találtak.

Forrás: Ripost, Euronews2024. 01. 24. 13:38
olívaolaj Pexels olaj, bazsalikom, paradicsom,
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint száz extra szűz olívaolajat vizsgáltak egy stuttgarti laboratóriumban, hogy megfelelnek-e az európai uniós követelményeknek, és a kutatók egészen megdöbbentő következtetéseket vontak le – adta hírül a Ripost. 

A német Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal az olívaolajat a tíz leghamisítottabb élelmiszer közé sorolta, így valóban van mitől tartaniuk a vásárlóknak. Tavaly év végén összesen tizenegy embert tartóztattak le olívaolaj-csalás miatt Spanyolországban, és csaknem 260 ezer liter hamis terméket foglaltak le. Az extra szűz olívaolaj hamisítása tehát korábban gondot okozott, viszont nemrég az egekbe szökött az ára, emiatt pedig újra munkába kezdtek a csalók. 

A stuttgarti Vegyi és Állategészségügyi Hivatal (CVUA) laboratóriumában tavaly összesen 141 extraszűz olívaolaj mintáját vizsgálták meg. Ezek közül 59-nél (42 százalék) tapasztaltak hamisítást vagy címkézési szabálytalanságokat, sőt rosszabbat is. A problémás termékek többségénél (78 százalék) a címkén nem szerepeltek a tápértékadatok sem. Az eredmények alapján

 a vizsgált olajok 19 százaléka nem nevezhető extraszűz olívaolajnak, mert nem felelnek meg a minőségi követelményeknek. 

Találtak olyan terméket is, amelyben más növényi olajok voltak, ugyanis két termék olívaolaj és finomított napraforgóolaj keverékét tartalmazta. Hat termékről pedig azt találták, hogy még csak nem is valamilyen másik növényi olaj, 

hanem lámpaolaj van az üvegekben,

 amely emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználásra teljesen alkalmatlan – részletezte a portál a Euronews cikke alapján.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.