Már csaknem kétezer család igényelte a csok pluszt

Az igénylések dinamikája hasonló, mint a 2015-ben bevezetett otthonteremtési kedvezménynél.

2024. 04. 04. 10:31
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Február végig csaknem kétezer család nyújtotta be igénylését a csok pluszra – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában. Hornung Ágnes kiemelte, hogy az igénylések dinamikája hasonló, mint a 2015-ben bevezetett csoknál. Ezt örömteli hírnek nevezte, mert a csokot – annak teljes „élettartama alatt” – 240 ezer család vette igénybe.

– Az év első két hónapjában benyújtott csok plusz igénylések szerint a házaspárok kétharmada gyermektelen – közölte az államtitkár, aki egyúttal jelezte: ez azt mutatja, hogy a házaspárokat sikerült „átbillenteni, hogy merjenek gyermeket vállalni”. Véleménye szerint szintén a gyermekvállalási hajlandóság emelkedését jelenti az az adat is, hogy a párok valamivel több mint ötven százaléka két vagy több gyermeket vállat előre.

– A csok pluszt új gyermek vállalásával lehet igényelni, és a támogatott hitelt aszerint ítélik meg, hogy hány gyermekessé válik a család – hangsúlyozta Hornung Ágnes. 

Attól függően, hogy a családok egy, kettő vagy három gyereket vállalnak, 15, 30 vagy 50 millió forintot tudnak igényelni államilag támogatott fix háromszázalékos kamattal. 

 

– Az átlagos hitelösszeg 26 millió forint – mondta, megjegyezve, hogy ez is azt jelzi, hogy a családok több gyermeket vállalnak. Közölte, hogy a hitelösszeg a fővárosban is, de vidéken még inkább jelentős segítség a családok otthonteremtéséhez. Az államtitkár a távirati iroda ismertetetése szerint szólt arról is, hogy a csok pluszt használtlakás-vásárlására vagy -bővítésére is igénybe lehet venni, az érintett családok több mint 85 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Hornung Ágnes kitért arra, hogy a csok plusz bevezetése után intenzív az érdeklődés a lakáshitelezés és az ingatlanpiac területén, mind a bankok, mind a piaci szereplők ezt igazolják vissza. Mindez azt mutatja, hogy nőtt a bizalmi index. Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arról is beszélt, hogy az igénylő házaspárok felében az édesanya harminc év alatti. Közölte azt is, hogy a családok egyötöde a csok plusz mellé piaci hitelt is felvett, illetve sokan kombinálják a csok pluszt a Babaváróval.

A családokért felelős államtitkár a minap arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami támogatásoknak köszönhetően jelentősen javult a gyermeket nevelő háztartások anyagi helyzete 2010 óta. Az elmúlt csaknem tíz évben a gyermeket nevelő családok átlagos jövedelme nagyobb mértékben nőtt, mint a gyermekteleneké, és minél több gyermeket nevelnek, annál jobban jártak. Az állami támogatásokkal magyarázható többek között, hogy a családok ingatlanvagyona is jobban gyarapodott, így az egy gyermeket nevelőké tíz százalékkal, a két gyermeket nevelőké csaknem harmadával nagyobb, mint azoké, akik nem nevelnek gyermeket.

Az állami lehetőségek az építőipari ágazatnak is kedveznek. Ezt mutatta, hogy a kedvezményes lakásáfa meghosszabbításáról és a magyar építőipari vállalkozások versenyképességének javításáról egyeztetett nemrégiben Varga Mihály pénzügyminiszter Koji Lászlóval, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnökével. A tárcavezető kiemelte: 

az építőipar a magyar gazdaság teljesítményének hat százalékát adja, csaknem négyszázezer embernek ad munkát, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít az ágazat támogatására és fejlesztésére.

Az egyeztetésen az ÉVOSZ elnöke ismertette az ágazat legfontosabb kihívásait és javaslatait, így egyebek között a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa meghosszabbítását, a magyar építőipari cégek versenyhelyzetének javítását és a munkavállalók lakhatási támogatásához kapcsolódó kedvezmények növelését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.