A lakosságot is várják hazánk legnagyobb erdősítési akciójában

Bárki részt vehet Magyarország eddigi legnagyobb erdő- és faültetési programjában — jelentette be Nagy István. Az agrárminiszter kiemelte: sokakat ösztönöz cselekvésre a klímavédelem, ezért a várhatóan tavasszal kezdődő közösségi faültetési és egyéb rendezvényekre az önkormányzatokat, az egyházi és civil szervezeteket is várják. Emellett a gyenge minőségű termőföldek és ipari területek fásítását is sürgeti a miniszter, ezzel több tízezer hektárral növelhető a zöldterület.

Nagy Kristóf
2019. 10. 04. 13:29
null
Gyerekek ültetnek fát a Pilisi Parkerdőben. Tavasszal országos programot indít az agrártárca Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden eddiginél jelentősebb programokkal folytatja az erdő- és faültetéseket az Agrárminisztérium, mindenki számára lehetővé téve a részvételt Magyarország zöldítésében – jelentette be tegnap Nagy István. Az agrárminiszter a részletekről elmondta: napjainkra a klímaváltozás a közbeszéd egyik legfontosabb témájává vált, ami sokakat cselekvésre szólít. Ezért számít a hamarosan kezdődő programokban a fiatalok és a civil közösségek tenni akarására is az agrártárca. Ők részt vehetnek a várhatóan jövő tavasszal kezdődő közösségi rendezvényeken és nyílt napokon, továbbá indulhatnak az új, erdősítést, faültetést támogató pályázatokon is.

Nagy István kitért rá, hogy rendkívül fontos azoknak a gazdálkodóknak a további támogatása, akik gyenge minőségű termőterületekkel rendelkeznek. Ezek a földek ugyanis alkalmasak az erdősítésre. Szintén kiemelt figyelmet fordítana a minisztérium az elhagyatott, leromlott, nehezen hasznosítható ipari területek fásítására. Több tízezer hektárral növelhető így a zöldterület nagysága, ráadásul az érintett ipari területek elszennyezett talajának tisztítása ezermilliárd forintokat emésztene fel, miközben erre a feladatra a fák, erdők is alkalmasak.

Nagy István szerint szintén erdőkkel lehetne felváltani az elöregedett, ötven-hatvan éves, gazdaságtalanul működő gyümölcsösöket is, ha a támogatások ebben érdekeltté tennék a tulajdonosokat. A gazdálkodók ráadásul jobban járnak, ha az egyébként is munkaerő és feldolgozói kapacitás nélküli, a versenyképes termesztésbe ma már nem bevonható gyümölcsösök gondozása helyett erdősítésből jutnának bevételhez. A parkok és út menti sávok fásítását támogató pályázatokra pedig a tárca tervei szerint az önkormányzatok jelentkezhetnének. A támogatásból olyan fajok ültetését segítenék, amelyek egyszerre tűrik a szárazságot és a városi levegőt, ugyanakkor nem bocsátanak ki allergén pollent.

Gyerekek ültetnek fát a Pilisi Parkerdőben. Tavasszal országos programot indít az agrártárca
Fotó: MTI/Komka Péter

– A klímaváltozás következményei valóban jelentősek, ezért felelőtlenség politikai haszon reményében, klímakatasztrófára hivatkozva feszültséget kelteni. A környezeti kihívásokat csak szakmai összefogás oldhatja meg – hangsúlyozta a miniszter. Nagy István nyomatékosította: a káros éghajlati hatásokra Magyarország az erdőterület növelésével válaszol, támogatja az Európai Unió erdészeti stratégiájának megújítását, miközben számít más államok erdősítési tapasztalataira is.

A klímaváltozás hatásainak csökkentésére megalkotott állami programok azért is fontosak, mert valós lehetőséget adnak a klímaharcban részt vevőknek a cselekvésre. Ahogy a Magyar Nemzet elsőként beszámolt róla, több olyan csoport is alakult, amely közösségi erdősítést hirdetett és adományozásra szólít, holott alapítvány tulajdonába a törvények szerint nem kerülhet termőföld. Ez azt jelenti, hogy nem lehetséges a lakossági adományokból, alapítvány létrehozásával közösségi erdőt művelni, mint ahogy azt az egykori ligetvédő által alapított „MyForest közösségi erdők” csoport állítja.

A Nógrád megyében a MyForest szerint közösségi erdősítésre megszerzett terület így a valóságban három magánszemély tulajdona, tehát az adományozók az ő földvásárlásaikat finanszírozzák. A weboldalukon felsorolt erdősítési tételek pedig a piaci árak tízszeresére rúgnak. Ez tehát azt jelenti, a klímabűntudatra alapozva fizettetnék ki a lakossággal az erdőgazdálkodási feladatokat. A klímabiznisz emellett még jelentős, akár évi tízmillió forint fölötti profitot is hoz a csoportnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.