Nagy Márton közbelépett, egyből sikerült normalizálni az üzemanyagárakat

Összeállításban mutatjuk, mi történt az üzemanyagárakkal az elmúlt másfél hétben.

Forrás: Világgazdaság, Index2024. 05. 03. 13:28
benzinkút tankolás
Illusztráció Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a régiós átlaghoz képest még mindig 15-20 forinttal drágább a hazai benzin és gázolaj ára, a szomszédos országokhoz képest pár forint a különbség – adta hírül a a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Világgazdaság

A portál emlékeztet, a benzin magyarországi átlagára 3,2 százalékkal, azaz húsz forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél, és míg a szomszédos országokban az átlagár 633 forint volt, a magyar ár ezt 0,9 százalékkal, azaz hat forinttal haladta meg.

Ami a dízel heti átlagára idehaza 628 forint volt, amely 15 forinttal, azaz 2,4 százalékkal haladta meg a régiós 613 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 627 forint volt a dízel átlagára, ezt a magyar adat 0,2 százalékkal, azaz mindössze egy forinttal múlt felül. Emlékeztetnek, hogy Nagy Márton másfél hete figyelmeztette az üzemanyag-kereskedőket, hogy ha két héten belül nem mérséklik a benzin és a gázolaj árát a régiós átlag szintjére, akkor belenyúlhatnak a piac működésébe, ami úgy tűnik, nem igazán hiányzik senkinek sem.

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában is beszélt az üzemanyagárakról, egészen pontosan úgy fogalmazott:

arra kértem a miniszter urat, hogy egyezkedjen, inkább a belátásra menjünk, ne a szkanderre.

A portál most megjegyzi, hogy bár a határidő csak a jövő héten jár le, nagyon úgy tűnik, hogy hatott a kormányzati figyelmeztetés, mert a KSH is megállapítja:

  • A 95-ös benzin magyarországi átlagára 9 forinttal csökkent az előző hét óta. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is mérséklődött négy forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára öt forinttal csökkent.
  • A gázolaj magyarországi átlagára 21 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, de szintén csökkent, 9 forinttal. A szomszédos országokban a dízel átlagára 11 forinttal csökkent az előző hét óta.

Továbbá szombaton még olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj ára. Közben az Index arról cikkezik, hogy kiszivárgott egy levél, amit a Mol küldött a benzinkutaknak. Ennek az a lényege, hogy jön a heti többszöri árazás, emiatt ugyanis a piac volatilis mozgását gyorsabban tudja követni a vállalat, így a kereskedelmi partnereik a mindenkori piaci viszonyokat jobban tükröző áron vásárolhatják meg az üzemanyagot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.