Kísért a kollektív bűnösség

Őrizetben marad a „székely terrorista”, a román iszlamistát csak felügyelik.

2015. 12. 11. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukaresti közméltóságokat és a nemzetközi közvéleményt is tájékoztatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a székelyföldi terrorváddal kapcsolatos fenntartásairól. Kelemen Hunor, a parlamenti alakulat elnöke tegnap közölte, Klaus Johannis államelnökkel és Dacian Ciolos kormányfővel egyeztetett a kézdivásárhelyi ügyről, továbbá levélben tájékoztatta álláspontjáról az EU tagállamainak bukaresti nagyköveteit. Mint ismert, Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét azzal gyanúsítja a bukaresti főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyosztálya, hogy házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani szülővárosában a december 1-jei román nemzeti ünnepen.

Más magyar szervezetekhez hasonlóan az RMDSZ is kifogásolta, hogy a történtek nyomán a román politika és média egyes képviselői a kollektív bűnösség elve alapján terroristaként próbálják beállítani a magyarság egészét. Az ügyet ezzel együtt a közéleti fórumokon összekapcsolták a párizsi terrorcselekményekkel, a sajtó pedig napokon át ontotta a magyarokra vonatkozó összeesküvés-elméleteket. – Ez a gondolkodásmód nemcsak hibás, hanem káros is. Képes lerombolni, amit az elmúlt negyedszázad során a román és magyar közösség együtt kialakított, aláássa a toleranciát és a társadalmi békét – szögezte le Kelemen Hunor, aki szerint Johannisék osztották aggályait, de meg is nyugtatták, hogy a történtek nem jelentenek irányváltást a magyar kisebbséghez való viszonyban.

Egyébként a bukaresti legfelsőbb bíróság elutasította a merényletkísérlet gyanújával letartóztatott székelyföldi HVIM-es fellebbezését, aki így harmincnapos vizsgálati fogságban marad. A kényszerintézkedést alapfokon elrendelő bíró szerint a párizsi terrortámadás fényében „komoly pszichológiai hatása lett volna”, ha Beke István végrehajtja a feltételezett bűncselekményt. Súlyosbító körülménynek tartják, hogy a gyanúsított a HVIM által meghirdetett revizionista-szeparatista célokat akarta szolgálni az állítólagos merényletkísérlettel.

Sokan furcsállják, hogy ugyanakkor csupán bírósági felügyelet alá helyezték az Iszlám Állam egy dzsihadista propagandával gyanúsított román szimpatizánsát. A 17 éves craiovai gimnazistáról kiderült, arra is hajlandó lett volna, hogy a terrorszervezet utasítására öngyilkos merényletet kövessen el Európában, közösségi oldalakon pedig fegyverek beszerzéséről, sőt bombakészítésről társalgott más radikálisokkal. Ehhez képest Beke István HVIM-es társai – akiket bár az ügyészség bűnrészesként állított be, nem indított ellenük eljárást – azt állítják: lehallgatott beszélgetéseik során csupán a román hatóságok „heccelése” céljából vetették fel, hogy felrobbantanak egy „pizza” néven emlegetett házi készítésű bombát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.