A medve nem játék: nyertek a székelyföldiek

Kilőhetik azokat a medvéket, amelyek vadkárokat okoznak vagy emberekre támadnak Romániában.

MN
2017. 07. 05. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesítette a román környezetvédelmi miniszter a székelyföldi elöljárók egyik legfontosabb kérését, és aláírta szerdán azt a rendeletet, amelynek alapján augusztus 15-től elkezdik kilőni azokat a medvéket az érintett megyékben, amelyek vadkárokat okoztak vagy emberekre támadtak – írja a Maszol.ro.

Az ügy előzménye, hogy székelyföldi gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők vonultak szerdán a bukaresti környezetvédelmi minisztérium épülete elé, hogy a hatóságok sürgős közbelépését követeljék a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezése érdekében. A tárca tavaly októberben döntött arról, hogy határozatlan időre megtiltja a nagyragadozók kilövését.

Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, megérti a székelyföldiek medveproblémáját, kész segíteni rajtuk. Az egyik gazdának arra a közbevetésére, hogy miért csak augusztus közepétől érvényesek a kilövési engedélyek, a miniszter közölte: a rendelet csak így felelt meg a törvényi követelményeknek.

Maros Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc a Maszolnak elmondta: számításai szerint két hét, legtöbb egy hónap alatt a vadászoknak sikerül majd kilőni azokat a medvéket a négy érintett megyében, amelyek veszélyt jelentenek az emberekre és a gazdaságaikra.

Karda Róbert csíkszentdomokosi polgármester, a bukaresti tüntetés ötletgazdája a lapnak elmondta, jó eredménynek tekinti, hogy a miniszter aláírta a rendeletet, de ez nem a végső megoldás a medveproblémára. „A törvényeket kellene megváltoztatni. Úgy érzem, hogy azoknak, akiknek szava van ebben az ügyben, nem ugyanaz az érdeke, mint nekünk” – fogalmazott a csíki elöljáró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.