Újabb migránstábor épülhet a magyar határ mellett

Állítólag a legnagyobb szabadkai iskola mellett húznák fel a konténervárost.

Majláth Ronald
2017. 07. 04. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még amiatt sem ült el a vihar, hogy lakásokat építenének Szabadkán a migránsoknak, de már készül egy másik projekt, amelyben újabb befogadóobjektumokat építenének – közölte június végén a Mozgalom a Polgári Szabadkáért nevű szervezet, amely szerint a konténereket a Halasi úti kaszárnya területén létesítenék sürgősségi eljárásban. A kiszivárogtatott hír óriási visszhangot keltett, olyannyira, hogy még a szerb szociálpolitikai államtitkárnak, Nenad Ivanisevicnek is meg kellett szólalnia a kérdésben, aki tagadta, hogy léteznének ilyen tervek.

Habár Ivanisevic azt állította, hogy egyre kevesebb a migráns Szabadkán, sőt Horgosnál és Kelebiánál már nincsenek is, a vajdasági Pannon RTV az elmúlt hetekben több olyan riportot is közölt, amelyben horgosiak panaszkodtak arra, hogy a menekültek megdézsmálják a termést, vagy hogy naponta érkeznek újabb csoportok Királyhalomra, illetve hogy sidi parkokban telepedtek meg bevándorlók, akikre a közeli boltok eladói panaszkodnak. Így nem véletlen, hogy az újabb migránstábor híre nagy felhördülést keltett Szabadkán.

Ugyan a Mozgalom a Polgári Szabadkáért a közleményében nem említette, hogyan sikerült tudomást szereznie az új kezdeményezésről, Maglai Jenő, Szabadka korábbi polgármestere, a szervezet elnöke most lapunknak azt állította: az egyik tagjuk révén értesültek a tervekről, aki hivatalos dokumentumot is látott, amelyben a szerb munkaügyi és szociális minisztérium értesíti a szabadkai önkormányzatot a tervekről. Ebben meg is nevezte a helyszínt.

A politikus úgy véli, az államtitkár azért kezdett azonnal tagadni, mert jól tudja, hogy Szabadkán mennyire rosszul fogadták a hírt – annál inkább is, mert az új tábort a gróf Széchenyi István nevét viselő legnagyobb szabadkai általános iskola tőszomszédságában állítanák fel. Maglai hozzátette: a tervek szerint a létesítményt külföldi donációkból hoznák létre, abból az egymillió euróból, amelyet korábban egész Szerbia részére különítettek el. Kérdésünkre, hogy a dokumentumban milyen határidőket jelöltek meg, az egykori városvezető elmondta: dátumok abban nem szerepeltek, azonban mivel konténerlakásokról van szó, gyorsan, pár hét alatt is elkészülhetnek.

Lapunk az új szabadkai migránstábor kapcsán felkereste a Kelet-Európa-misszió szabadkai vezetőjét, Varga Tibort is, aki elmondta: a migránsok elszállásolása a Halasi úti kaszárnyánál már korábban is felmerült, mert ez a terület már a város tulajdonában van. A humanitárius szervezet vezetője szerint ha az Európai Unió szándéka az, hogy a területén kívül tartsa a migránsokat, pénzt is adna arra, hogy Szerbiában szállásolják el őket, ennek részeként újíthatnák fel a kaszárnyát is. Kérdésünkre, hogy nagyjából hány személy befogadására elegendő a most megnevezett terület, Varga Tibor elmondta: akár 500 főt is el tudnának szállásolni a Halasi úti kaszárnyánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.