Gyurcsány egyedül maradt legújabb ötletével

Felháborodással fogadták a DK-elnök bejelentését a határon túli magyar pártok vezetői.

MN
2017. 11. 02. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magára maradt Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció (DK) azzal a kezdeményezésével, hogy vonják meg a határon túli magyarok szavazati jogát. Külhoni szervezetek és a hazai ellenzéki pártok is egymás után mondanak nemet a DK elnökének viharokat kavart elképzelésére.

A szocialista párt számít ugyan a DK-ra mint választási szövetségesre, de ebben a kérdésben nem értenek egyet. Tegnap határozottan közölték, ők nem vonnák meg senki szavazójogát. Álláspontjuk szerint ugyanis nem az a baj, hogy az embereknek túl sok joga van, hanem az, hogy esetenként túl kevés. A nem Magyarországon élők választójoga esetében egyébként úgy tennének igazságot, hogy a kivándorolt magyarok is ugyanolyan módon tuják leadni voksukat, mint a határon túliak, vagyis mindkét esetben lehetőség legyen a levélben szavazásra.

Az LMP már korábban elutasította az elképzelést, mélységesen megdöbbentőnek tartva, hogy Gyurcsány Ferenc \"újra és újra a magyarok megosztásán dolgozik, most épp a határon túl és a belül élők közé akar éket verni\".

Hasonló állásponton vannak a határon túli szervezetek is. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a helyi Krónika nevű újságnak azt mondta, hogy „Gyurcsány Ferenc ismét csak azt bizonyítja, hogy a politikai fantáziája és kreativitása eléggé korlátolt”. Véleménye szerint nem lehet kétféle állampolgárság, a magyar állampolgársághoz minden magyarnak jár a szavazati jog is. Elutasító volt Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is, ő szomorúnak nevezte, hogy a baloldal ma sem talál más választási témát, mint a nemzet összeugrasztása és a határon túli magyarok ismételt kampánytémává emelése. Az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) vezető Szilágyi Zsolt pedig arról számolt be, semmi meglepő sincs a lépésben, hiszen amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt, akkor is a határon túli magyarok ellen kampányolt.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke pedig a szabadkai Pannon RTV-nek úgy fogalmazott, „kutyából nem lesz szalonna”. A legnagyobb délvidéki magyar párt vezetője közölte: a vajdasági magyar közösség és a határon túli magyar közösség is politikailag felnőtt közösség, ezért amikor a határon túliak elmennek szavazni, „és sokan fognak szavazni”, akkor nem a DK-ra és Gyurcsányra fogják adni voksaikat.

A Magyar Közösség Pártja a szlovákiai megyei választások miatt most nem kívánta kommentálni a történteket.

Gyurcsány Ferenc egyébként azzal indokolta kezdeményezését, hogy szerinte az ország többsége szerint az szavazzon, aki viseli a döntésének a következményeit. Szerinte ráadásul még egy olyan „járulékos haszna” is van az aláírásgyűjtésüknek, hogy bővülhet a DK tábora.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.