Kelemen Hunor: Végül nem maradt következmények nélkül a román kormányfő sértése

„Tudose elkövetett néhány alapvető hibát” – mondta az RMDSZ elnöke.

MN
2018. 01. 16. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nem feltételezi, hogy Mihai Tudose a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos múlt heti botrányos kijelentése miatt mondott le miniszterelnöki mandátumáról, Kelemen Hunor szerint azonban így ez a sértés sem maradt következmények nélkül – írja az MTI.

Az RMDSZ elnökét az Agerpres hírügynökség szólaltatta meg kedden, miután előző este Tudose bejelentette lemondását.

Kelemen Hunor nem akarta kommentálni a Szociáldemokrata Párt (PSD) döntését, a kormányfő lemondását viszont természetesnek tartotta, miután pártja megvonta tőle a politikai támogatást. Kifejtette: a PSD-ben több belső konfliktus is felütötte a fejét, többet veszekedtek, mint amennyit kormányoztak, ezért várható volt egy ilyen végkifejlet.

„Tudose elkövetett néhány alapvető hibát, többek közt azt a bizonyos múlt heti nyilatkozatot. Én nem vagyok annyira naiv, hogy azt képzeljem, sokat nyomtak a latban azok a sértő kijelentések, de végül mégsem maradtak következmények nélkül” – idézte az Agerpres az RMDSZ elnökét.

Azt, hogy az RMDSZ támogatná-e a PSD következő kormányfőjelöltjét, csak annak nevesítése után fogja eldönteni a magyar érdekképviselet.

„A felelősség ebben a pillanatban a többségi koalíciót terheli, amelynek szem előtt kellene tartania, hogy meglehetősen nehéz időszakot élünk gazdasági szempontból, a költségvetést megszavazták, de sok a kérdőjel, jövő évben pedig Románia az EU elnöki tisztségét tölti be, amire teljesen felkészületlen” – vélekedett az RMDSZ elnöke, aki szerint nem valószínű, hogy előre hozott választásokra kerülne sor.

Mihai Tudose a PSD hétfői végrehajtó bizottsági ülése után mondott le.

Mint megírtuk, az ülés előtt, kormányfői tisztségben tett utolsó nyilatkozatában magyarázkodásra kényszerült a nagy vihart kavaró nyilatkozata után.

Mihai Tudose január 10-én a Realitatea román hírcsatornának a Transindex összefoglalója szerint a három magyar párt autonómianyilatkozatára reagálva azt mondta, hogy ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették. „A székelyek autonómiájáról szó sem lehet” – fűzte hozzá.

Hétfőn pedig már azt mondta, hogy nem beszélt akasztásról, amikor múlt héten az erdélyi magyar pártok autonómianyilatkozatát kommentálta. Közölte, hogy nem lehet szó Románia valamely részének autonómiájáról, de ő nem valakinek a felakasztásáról beszélt, hanem arról, hogy azoknak az állami tisztségviselőknek a mandátumai fognak a „zászló mellett lobogni”, akik nem alkalmazzák a törvényt.

Durva kijelentése után azok is megjegyezték az 50 éves Mihai Tudose nevét, akik eddig nem ásták bele magukat a román belpolitikába. A hirtelen természetű politikust tavaly nevezték ki miniszterelnökké, előtte – 2014 és 2015 között – a gazdasági miniszteri pozíciót töltötte be. A Szociáldemokrata Párt politikusa jogi diplomát szerzett Bukarestben, így indult el a közélet irányába, ahol kissé rögös úton, de végül a csúcsra küzdötte magát. 

Portrénkat a román miniszterelnökről itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.