Nyolcezer adag, kanyaró elleni védőoltást juttat a kormány Kárpátaljára

A január 19-ei állapotok szerint Kárpátalján mintegy 300 kanyarós beteget regisztráltak.

MN
2018. 01. 26. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha január elején Uljana Szuprun egészségügyi miniszter újságíróknak azt mondta, járványról egyelőre nem lehet beszélni, és az ország valamennyi régiójában van elég oltószer, a magyar kormány 8000 adag, kanyaró elleni védőoltást juttat Kárpátaljára – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága pénteken az MTI-t. A közleményben azt írták, a védőoltások kiszállítása pénteken kezdődik meg. Mint az államtitkárság fölidézte, a kormány tavaly 5000 vakcinával támogatta a kárpátaljaiaknak a járvány elleni védekezését. A védőoltásoknak a határon túli magyarság számára történő biztosítása nemcsak a nemzeti összetartozás erősítésének lehetősége, hanem a határainkon túlról érkező járványügyi kockázat csökkentésének eszköze is. A határ menti területek járványügyi biztonságával hazánk járványügyi biztonsága is erősödik – írták.

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó hétfőn azt közölte, a területen gyorsan terjed a kanyaró, de a megyében már két hete elfogyott az oltóanyag, és az Ukrán Egészségügyi Minisztériumnál süket fülekre találnak a vakcinákra vonatkozó kérések. A Técsői járásban hétfőtől két hétre járványszünetet rendeltek el minden iskolában és óvodában, mert ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma, és szintén sok a beteg az ungvári és a huszti járásban.

A kormányzó jelezte: a január 19-ei állapotok szerint Kárpátalján mintegy 300 kanyarós beteget regisztráltak, és naponta újabb eseteket jelentenek. 78 százaléka a fertőzötteknek 17 évesnél fiatalabb, a betegség terjedésének fő oka pedig az, hogy a gyerekeket nem oltották be kanyaró ellen a megfelelő időben, mert nem volt oltóanyag – közölte. Legnagyobb gond, hogy Kárpátalja továbbra sem kap vakcinákat, az egészségügyi minisztérium a múlt évben a védőoltások szükséges mennyiségének kevesebb mint harmadát szállította le – írta, megjegyezve, ezért volt kénytelen Magyarországhoz fordulni, hogy humanitárius segélyként juttasson vakcinákat Kárpátaljára.

A kanyaró heveny, nagy fertőzőképességű kiütéses vírusbetegség, amely napjainkban főleg az oltatlanok körében okoz kiterjedt járványokat. A leghatékonyabb megelőzési módszer az átoltottság fönntartása. Magyarországon a kanyaró elleni védőoltásokat 1969-ben vezették be életkorhoz kötött kötelező oltások formájában, és 1989-től bevezették az újraoltást a hosszú távra szóló védettség kialakításáért. Hazánkban csak néhány behurcolt, elszigetelt eset fordult elő, honi eredetű kanyarómegbetegedés 2002 óta nem történt. Az államtitkárság közölte, a Magyarországon egyedülálló kötelező védőoltási rendnek köszönhetően a lakosság átoltottsága 98 százalék fölött van, ami gyakorlatilag a populáció számára teljes védettséget ad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.