Elhárult az akadály a marosvásárhelyi iskolaalapítás elől

A románoknak sincs saját iskolájuk Győrben! – hőbörgött a román ellenzék a szavazáson.

2018. 02. 07. 12:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbközép román ellenzék képviselőinek magyarellenes kirohanása közepette megszavazta szerdán a bukaresti szenátus a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvényt. A felsőház döntéshozó kamaraként járt el a tavaly megszűnt tanintézet ügyében, a jogszabályt már csak Klaus Johannis államfőnek kell kihirdetnie.

Akárcsak tavaly a képviselőházban, az iskolaalapításról szóló tervezet ezúttal is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a román balliberális kormánykoalíció közötti politikai egyezség révén ment át. Az is sokat nyomott a latban ugyanakkor, hogy a magyar kormány tavaly szeptemberben bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később Liviu Dragnea, a kormányzó román szociáldemokrata párt (PSD) elnöke személyesen biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról.

A szenátus plénumában lezajlott szerdai vitán a román jobbközép ellenzéki alakulatok hevesen ellenezték a marosvásárhelyi oktatási intézmény létrehozását, a liberálisok (PNL) például arra hivatkozva szavaztak ellene, hogy az iskola újraalapításáról szóló kezdeményezés „mérgező hatást” gyakorol a marosvásárhelyi etnikumközi kommunikációra. Dorin Marian Badulescu, a Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Pártja (PMP) frakcióvezetője azt kifogásolta, hogy a románoknak sincs saját iskolájuk Győrben, éppen ezért szerinte a magyaroknak se jár líceum Marosvásárhelyen. A politikus arról már nem beszélt, hogy miközben Győrben nem élnek románok (vagy csak elenyésző létszámban), a 134 ezer lelkes Marosvásárhely lakosságának 44 százaléka magyar, arról nem beszélve, hogy a Békés megyei Gyulán működik román iskola, mégpedig a Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium.

A frissen megszavazott jogszabály kimondja, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket – a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán – a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szenátusi szavazást követően elmondta, az iskola törvény általi létrehozásával a legjobb megoldást választotta az alakulat, hiszen ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni, a tanintézetet csak az szüntetheti meg, aki létrehozta: kizárólag a parlament. Az iskola egyébként az államfői kihirdetés után, már ősztől, a 2018–2019-es tanévtől önálló jogi személyiséggel működhet.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Stefan Somesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a tavaly őszi tanévkezdéstől megszűnt önálló intézményként működni a gimnázium. Diákjai továbbra is ugyanabban a – római katolikus egyház tulajdonában levő – épületben kezdhették meg a tanévet, ahol korábban is tanultak, de ehhez már a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium biztosította a szervezeti keretet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.