Aggasztó a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulása

Az utóbbi időszak eseményei azt mutatják, hogy országos lejáratókampány folyik.

MTI
2018. 03. 15. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége szerdai beregszászi ülésén elemezte az Ukrajnában és Kárpátalján kialakult helyzetet. Úgy vélik, az elmúlt években azért próbálták sokszor megfélemlíteni a kárpátaljai magyarokat, mert létszámukhoz képest túl hangosak, túl következetesek, és mindig maguk mögött tudhatják anyaországuk támogatását. Az utóbbi időszak eseményei azt mutatják, hogy a kárpátaljai magyarság ellen országos lejáratókampány folyik, és ennek a folyamatnak volt része a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza ellen elkövetett két támadás, amiket ismételten elítélünk – szögezte le közleményében a magyar szervezet, amely mindenkit óvatosságra és megfontoltságra int ezekben a napokban az esetleges provokációk miatt.

A nyilatkozat szerint az ukrán alkotmánybíróságnak a kisebbségbarát nyelvtörvényt érvénytelenítő döntése olyan jogfosztás, amilyenre az elmúlt időszakban nem volt példa. Külön aggodalomra ad okot – idézi föl a dokumentum –, hogy az ukrajnai parlamenti pártok új jogszabály elfogadását kezdeményezik, ami gyakorlatilag a családi kommunikáció szintjére korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot.

Sajnálatosnak tartja a magyar szervezet, hogy az ukrán kormány továbbra sem akar érdemi lépéseket tenni az oktatási törvény elfogadásával kapcsolatban kialakult nemzetközi szembenállás föloldására, sőt újabb kisebbségellenes törvénytervezetekkel próbálja meg elterelni a figyelmet a kialakult problémáról. Az UMDSZ szerint a probléma megoldását csak a törvénynek a Velencei Bizottság ajánlásait figyelembe vevő módosítása jelentheti.

További aggodalomra ad okot az a szándék, hogy az ukrán kormány katonai alakulatot állomásoztatna állandó jelleggel Beregszászban – állapította meg nyilatkozatában az UMDSZ. Szerinte a kontingens és a katonák családtagjaiknak állandó jelenléte gyakorlatilag fölborítja azt a nemzetiségi egyensúlyt, ami az elmúlt évtizedekben Beregszászban és környékén kialakult. Ez ellentmond az ukrán–magyar alapszerződésnek és a Magyar Köztársaság, valamint az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság nemzeti kisebbségi jogok biztosításáról szóló nyilatkozatának – idézi föl a dokumentum.

Az UMDSZ elítéli, hogy „egyes magyarországi ellenzéki pártok a választási kampány részéve tették a »határon túli kártya« kijátszását, s ismét egymás ellen uszítják az anyaországi és határon túli közösségeket.” Mivel Magyarország alaptörvénye révén minden magyar állampolgárt megillet a szavazati jog, „az UMDSZ elnöksége felhívja a közösség tagjainak figyelmét, hogy éljenek alkotmányos jogaikkal, vegyenek részt a magyarországi parlamenti választásokon. Bízunk abban, hogy a választások eredményeként az anyaországnak olyan parlamentje és kormánya lesz, amely a továbbiakban is megvédi a magyar nemzet, s annak integráns része, a határon túli magyarság érdekeit” – zárul az UMDSZ nyilatkozata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.