Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A szavazólapok felét nem vették át az erdélyi magyar konzulátusokon

Erdélyben sokan későn vagy egyáltalán nem kapták meg a szavazólapjaikat, lehet, hogy saját hibájukból.

MN
2018. 04. 05. 20:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vették még át a szavazólapok mintegy felét a csíkszeredai és a kolozsvári magyar konzulátuson – olvasható a Maszol.ro cikkében. Mint a portál beszámol róla, Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a konzulátusokra érkezett szavazólapok felét Kolozsváron és Csíkszeredában sem vették még át. Ugyanakkor még most is nagyon sokan panaszkodnak, hogy nem kapták meg választási levélcsomagjukat. Ennek szerinte egyik oka a posta késése lehet, de az is előfordulhat, hogy az illető a konzulátusra kapta a levélcsomagot, csak nem tud róla.

„Információink szerint többezres nagyságrendben állnak az át nem vett szavazólapok a kolozsvári és a csíkszeredai külképviseleteken. Aki az előző választásokon a konzulátusok valamelyikén vette át szavazólapját, és most nem jelentett be új lakcímet a regisztrációkor, annak automatikusan a konzulátusra érkezik szavazócsomagja, nem fogják postán hazaküldeni. Erről nagyon sokan megfeledkeznek, több ezer kitöltetlen választási levélcsomag marad minden évben a külképviseleteken. Arra kérünk mindenkit, aki még nem kapta meg a választási levélcsomagot, hogy menjen be a konzulátusra és ellenőrizze, mert megtörténhet, hogy már a múlt héten oda megérkezett szavazólapja” – mondta Nagy Zoltán.

Az alapítvány elnöke arra kért mindenkit, hogy olvassa el figyelmesen a tájékoztatót, amelyet megkap a levélcsomagban, majd a lakcímkártyája alapján töltse ki az azonosító nyilatkozatot.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 8-ai országgyűlési választáson, ha március 24-ig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 378 ezren tették meg.

A Maszol.ro érdeklődésére Barna Gergő szociológus azt mondta: Erdélyben becslések szerint mintegy 240 ezer szavazásra jogosult külhoni polgár regisztrálhatott, és úgy vélte, hogy közülük várhatóan körülbelül 160-170 ezren fognak majd érvényesen szavazni. „A korábbi évekhez képest mintha megkésett volna a levélszavazatok kézbesítése. Számomra nem világos, hogy ez az NVI-nek vagy a román postának a mulasztása. Környezetemben is vannak olyanok, akik csak a napokban kapták meg a csomagot, ezeknek esélyük sincs visszaérni szombat estig postával a Nemzeti Választási Irodáig” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.