Zolik (a gólya, a robot és az író)

Ha a Zoli gólya ezt látná, ami éppen most van, pánikszerűen húzna vissza a migrénesek közé.

Hegyi Zoltán
2018. 03. 13. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben jelen sorokat, odakint Tél tábinak azért a végére csak elgurult a gyógyszere. Viszont mikor önök mindezeket, már valószínűleg vége az öntömjénező ámokfutásnak, bokáig gázolunk a meteorológiai tavaszban, a húszcentis hó nyomán mocsár mindenütt, a kerékvágás mély ugyan, de újra rendes. Ez azért is lenne fontos, mert ha a Zoli gólya ezt látná, ami éppen most van, pánikszerűen húzna vissza a migrénesek közé, akik akár meg is ehetnék, mint Surgyelán a sast. Mert közben a Zoli gólya elindult haza. Onnan tudhatjuk, hogy még 2016-ban felszerelték egy GPS-jeladóval, így aztán amint olyan területre ér, ahol van térerő, nyomon is követhetjük kalandos útján. Momentán annyi bizonyos, hogy Zoltán, a fekete gólya február 14-én gondolt egy nagyot, az első héten repült ezernégyszáz kilométert, majd a következő két napon még hatszázat. És még az is, ez jól látható a térképen, hogy a tavalyi útvonalához képest kihagyott néhány kanyart, tehát jelentősen rövidített. Mindez döbbenetes, megunhatatlan, szívszorító és felettébb izgalmas. A turné egyáltalán nem veszélytelen, Zoltánért szorítani, mozgását követni a Gemenc Zrt. honlapján lehet.

A Társaság a Szabadságjogokért idén egy, a világon is páratlan jogtudatosító kártyajátékot indított el a legrégebbi európai társadalmi innovációs pályázaton, a SozialMarie-n, ahol minden évben tizenöt projektet részesítenek elismerésben. A játék neve Mondo, és eredetileg fogyatékkal élő gyermekek számára alkották meg, de minden tíz év feletti kölyöknek fontos tanulási segédeszköz lehet. Tekintve, hogy a kártya azért készült, hogy használói tisztában legyenek a jogaikkal, bizonyos helyzetekben jól tudjanak reagálni, és könnyebben kommunikáljanak a környezetükkel, a játék felnőttek számára is érdekes lehet, mivel a magyarok jelentős része úgy zuhant bele egy mély joghézagba, mint valami fekete lyukba, és az önvédelemhez elengedhetetlenül szükséges tudása is (már bocsánat a hasonlatért) kissé fogyatékos. A kártyajátékhoz társul még egy színdarab vagy inkább stand-up-show, amelyben a higanymozgású Zoli robot beszél az életéről, és szelíden tudatosítja, hogy bizonyos helyzetekben jogunkban áll tiltakozni, valamint egy interaktív mesekönyv is. Fontos cucc ez, gyorsan jöhetne ugyanez a pénz világáról, a bankrendszerről is, hogy mi megy a reklámok mögött. Hogy a srácokkal már ne lehessen úgy elbánni, mint a szüleikkel.

Hogy Poós Zoltán generációja egyik legtehetségesebb írója, az már régen nem kérdéses. Minimum azóta, hogy A szív határai című regényében (2009) megteremtette az általam olvasott kortárs magyar irodalom legcsodásabb nőalakját. Bizony. Legújabb kötetét is nehéz félretenni néhány órára a párhuzamos olvasás borzalmas, ám mégis kiválóan működő megszokása miatt. Az Étvágy az imákra (Kalligram, 2017) jó kis utazás a rendszerváltás kori Magyarországon, egy húsz–negyvennyolc éves srác szemüvegén át, aki belepottyant a sűrűjébe. Poós Zoltán Battonyán született, és ez meghatározó. Mondjuk az is meghatározó lenne, ha Nemesmedvesen jön a világra, arról lenne csupán szó, hogy jól látja, mi ment a végeken és mi a vízfejben. És ezt képes úgy közreadni, hogy színe-szaga-íze van mindennek, és még ugye az ismerős figurák a tetejébe. Esetünkben persze nem a Tények és Tanúk sorozat egyik darabját olvassuk, el is szabadul gyorsan a ménes. Hősünknek Kádár János temetésének napján nem jut eszébe a Miatyánk néhány sora (ez milyen már, egyrészt mint a Proust sütije már megint, másrészt sajna előfordul és kínosabb, mint amikor az ukrán–román határ szélén tankolás után elillan a PIN-kód), cserébe viszont felbukkan Ribbentrop és a taxisblokád. Amikor ugye az ország lebénulása mindenkit váratlanul ért, de egy esküvőt azért már bajos lemondani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.