Na és aztán, hát aztán

A foci, különösen a magyar mégiscsak bonyolultabb dolog, mint amilyennek látszik.

Hegyi Zoltán
2018. 04. 01. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Böjti szelek, nagyhét, nagyszombat. Útban sonkák, tojások és a feltámadás felé, amelyet ugye, valljuk be, képtelenek vagyunk felfogni. Pedig van képességünk a képre, így aztán az egyik legjobb, ami történhet velünk, az a Fortepan, írom le sokadszorra.

Onnan jutott ismét eszembe, hogy a legnagyobb magyar nyelvű online fotóarchívumba, ebbe a remekbe szabott gyűjteménybe ismét bekerült néhány, a sajtóban soha nem látott kép a fociról. Ismeretlen huszadik századi fotográfus művei. A fotók keletkezésének helyszíne Mexikó, ideje 1947 nyara, ott és akkor túrázott a Fradi. Azaz portyázott, úgy mondták ezt akkoriban. Amikor még világszerte könyörögtek egy magyar csapatnak, hogy szíveskedjen gálázni egyet. És a Ferencváros szíveskedett, méghozzá jól felspécizve, a nemzetet képviselve mintegy. Kölcsönvették ugyanis Szuszát az Újpesttől, Mészáros Dodót a Kispesttől, valamint ugyanonnan nem mást, mint Puskás Öcsit. És ekkor még javában játszott Sárosi doktor. Hiába na, koalíciós idők. Nézegetem a képeket az Indexen. Olyan második világháborús férfiak. Mert az elsőben még valahogy mások voltak a tekintetek. És azok a mezek! Nyaknál, mellkason fűzős. És fűzős volt a laszti is, amelyet rúgtak. Na de az arcokról még. Mike István. Kiköpött Pinyő, Felcsút előtt jóval, amikor még középhátvédet játszott a Fradiban. Mike állítólag zseniális csatár volt, csak kissé szeleburdi. Valahogy úgy képzelem el, mint Kocsis Lajost, Ebedlit és Törőcsiket összegyúrva. Vagány zsugásnak, még az automaták előtti korszakból. Olyannak, aki a tizenhatosról tízből kilencszer ledurrantja a felső kapufáról a sörösüveget. Viszont ha éppen összeveszett a trénerrel, elköltözött vidékre. Az ominózus portya után meg sem állt Bolognáig, majd Amerikáig. Nyilván megérezte, hogy itthon nem az ő világa jön.

A tévében is foci, Magyarország–Kazahsztán. Na és aztán, hát aztán, gondolhatná bárki, pedig felettébb tanulságos. Borat, egy anorexiás kamasz és néhány, a kurultájról lelécelő szovjet frizurás egyérintőzik a túlfizetett zselések között. Először egy szimpla, Kuala Lumpurból szervezett tippmixcsalásra gondolok csupán, de nem az. Ezek a valós erőviszonyok. Az andorraiak és a luxemburgiak után jönnek a kazakok. Mindeközben Kleinheisler Laci a hatos pozíciójából szervezi a játékot, a kiismerhetetlen Dzsudzsák jobbról behúz, megtolja, még mindig tolja, ballal lőne, a bal szélen meg több a jobblábas, mint egy cipőboltban. Na és aztán a stúdió a szakértőkkel az mindig a kedvencem. Úgy beszélnek erről a játékról, mintha asztrofizikáról kellene, többnyire elfelejtve, hogy aktív korukban ők is hozzátették a magukét az áldatlan állapotokhoz. És akkor még a tetejébe a nyakunkba kaptuk a belga bácsit, ami nyilván valami tévedés lesz, és eredendően PR-osnak szánták az MLSZ-be.

Jó, mondjuk én a Storckért sem voltam mindig oda, mert a futball a mai világban elsősorban népszórakoztatás lenne, és azt sem volt valami izgalmas nézni, hogy a Szalai egyedül birkózott elöl. És az Európa-bajnokságon azért volt egy kis na ugye, meg vidám üvöltözés a Nagykörúton. Aztán rájöttem, hogy ő meg arra jött rá, hogy ezzel az emberanyaggal ez a maximum. És ezen a ponton elegánsan nem mennék bele a stadionok kontra lélegeztetőgépek kezdetű parttalanba, mert annak is van azért néhány oldala. Jó, persze, felszántani, értem én, de aztán mi lesz? Megyünk aratni? Szóval a foci, különösen a magyar mégiscsak bonyolultabb dolog, mint amilyennek látszik. A legélesebb kép azért az, hogy Puskás Öcsi egy karéj zsíros kenyérrel a kezében villamosozik az edzésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.