Rekkenő hőség és felhőszakadások miatt adtak ki figyelmeztetést

Akár 36 fok is lehet, de le is szakadhat az ég komoly széllel és jégveréssel.

MN
2017. 07. 21. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodfokú, narancsszínű figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) pénteken az ország keleti megyéire, mert a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot. Szombaton pedig már az ország szinte teljes egészére érvényes a másodfokú figyelmeztetés. Péntekre és szombatra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a várható heves zivatarok (rövid idő alatt 20-30 milliméter körüli csapadékkal, nagyobb méretű jéggel és óránként 70–90 kilométeres szélrohammal) és felhőszakadások miatt.

Az OMSZ előrejelzése szerint pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű, a déli óráktól a Duna vonalában, majd ettől keletre több helyen, este a délnyugati országrészben valószínű záporok, zivatarok kialakulása, néhol heves zivatar is lehet. A Dunántúlon erős lökések kísérik az északnyugati szelet. Keleten eleinte még élénk lesz a déli, délnyugati szél, majd délután ott is nyugatira, északnyugatira fordul. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 36 fok között várható, de északnyugaton kissé hűvösebb is lehet. Késő estére 22 és 29 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton napos és főként a déli óráktól erősebben gomolyfelhős időszakok egyaránt lesznek, zápor, zivatar bárhol kialakulhat. A változó irányú szél zivatar környezetében viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között várható.

Vasárnap gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk, elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A változó irányú szél zivatar környezetében viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.