Rettenetes kánikula után csak szerdától jön az enyhülés

Narancs figyelmeztetés van érvényben, mert hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet akár 37 fok is lehet.

MN
2017. 07. 09. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint vasárnap éjszaka az ország északi területein átmenetileg megnövekszik a felhőzet, itt elszórtan zápor valószínű, esetleg zivatar is előfordulhat. Többnyire mérsékelt lesz a változó irányú szél, de hajnalban az Észak-Dunántúlon már élénk lökések kísérhetik a délkeleti szelet. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul, de északkeleten kissé hűvösebb is lehet.

Hétfőn viszont igazi kánikulára kell számítani, az ország legnagyobb részére másodfokú, narancs figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt, ami azt jelenti, hogy meghaladhatja a 27 fokot a napi középhőmérséklet, egyedül az Északi-középhegység térségében lehetnek jellemzőbbek a 25 fok körüli értékek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 37 fok között valószínű. Szórványosan – főként az északi és keleti országrészben – számíthatunk záporra, zivatarra, az Északi-középhegység tágabb környezetében akár heves zivatarra is.

Kedden még gomolyfelhős, napos idő várható, estig inkább csak északon helyenként, majd estétől a Dunántúlon már többfelé várható zápor, zivatar. Az nyugatias szél viszont többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 24, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 36 fok között alakul. Északnyugaton lesz a leghűvösebb, délkeleten a legmelegebb.

Szerdán hajnalban, reggel még többfelé várható zápor, zivatar, de napközben már csak elvétve eshet. Estétől viszont északnyugat felől ismét többfelé valószínű záporok, zivatarok kialakulása. Az északnyugati szél napközben időnként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul.

Csütörtökön hajnalban és reggel még többfelé várható eső, zápor, zivatar, napközben már csak néhol eshet. Az északnyugati szél megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet némileg mérséklődik, 25 és 30 fok között alakul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.