Kissé kora őszies időnk lesz

Mindenhol megszűnik a kánikula, eshet is és fújni fog a szél.

MTI
2017. 08. 12. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint szombat estig a Dunántúlon változóan felhős lesz az ég, néhol előfordulhat zápor. A Dunától keletre erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra. Több helyen heves zivatar, felhőszakadás, jégeső is kialakulhat, reggelig helyenként jelentős mennyiségű csapadék valószínű.

Vasárnap a Dunántúlon változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, keleten eleinte erősen felhős idő valószínű többfelé esővel, záporral, reggel néhol még zivatarral, majd délután szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható csapadék. Az északnyugati, északi szél erős, szombaton többfelé, vasárnap helyenként viharos lesz. Zivatar környezetében is viharossá fokozódik a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 21 és 27 fok között várható, de északkeleten, keleten ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Kelet-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, hatására arrafelé a leszálló légmozgásoknak köszönhetően kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Szintén túlnyomóan napos, száraz az idő kontinensünk délnyugati tájain. Ugyanakkor a Skandináv-félszigettől északra ciklon örvénylik. Arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontrendszer mentén többnyire erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső, helyenként zivatarok is kialakulnak.

A frontrendszer előtt még meleg levegő áramlik szárazföldünk keleti, délkeleti része fölé, így ott a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 28, 39 fok között változik, sőt Görögország déli vidékén több helyen 40 fokot is mértek.

Ezzel szemben a nyugati tájak fölé már hűvösebb levegő érkezik, ott általában 15 és 24 fok között alakul a csúcshőmérséklet, ennél hűvösebb csak a felhős, esős tájakon, illetve Izland térségében van. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását a fent említett hidegfront, valamint egy nyugat felől fölénk helyeződő magassági hidegteknő alakítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.