Szerdán enyhe téli időre számíthatunk, még a nap is kisüthet

Éjjel általában 0 és –7 fok között alakul, északkeleten ennél néhány fokkal hidegebb lehet.

MN
2018. 01. 23. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medencébe szerda estig a kontinens északnyugati részén örvénylő ciklon előoldalán enyhébb, változó nedvességtartalmú levegő érkezik. Éjjel egyre nagyobb területen képződik köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet, ezeken a tájakon hószállingózás, a Dunántúlon szitálás, ónos szitálás nem kizárt. Szerdán délen és nyugaton változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számítani lehet, máshol sok lesz a felhő rövid napos időszakokkal. Az Északi-középhegység térségében túlnyomóan borult lesz az ég, és elsősorban ott alakulhat ki gyenge havazás. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Dunántúlon szerdán a déli szél átmenetileg megerősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és –7 fok között alakul, de északkeleten ennél néhány fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 1 és 6 fok között várható, de délnyugaton néhány fokkal enyhébb, északkeleten hidegebb lesz az idő.

A kontinens délnyugati területein anticiklon alakítja az időjárást. A legtöbb napsütés ennek következtében a Pireneusi-félsziget környékén van, emellett ott mérik a legmagasabb nappali hőmérsékletet, Spanyolország délkeleti részén helyenként 25 fokig is felmelegszik a levegő. Európa északkeleti részén hideg, sarkvidéki levegő helyezkedik el. Skandináviában és az orosz határvidéken kifejezetten hideg az idő, napközben csak –10-15 fokot, sőt helyenként –20 fokot mérnek. Ciklon örvénylik középpontjával Izland térségében, ami változékony, szeles időt okoz az északnyugati országokban, ahol többnyire erősen felhős az ég, több helyen esik az eső. A Közép-Európán átvonult ciklonális hullámok az Alpokban jelentős havazást okoztak, a hegység északnyugati részén több helyről jelentettek 50-70 milliméter huszonnégy órás csapadékösszeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.