Hétvégétől valódi téli idő köszönt ránk

Szombaton inkább a hegyekben, vasárnaptól már máshol is megmaradhat a hó.

MN
2018. 02. 02. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, végre valóban téli időjárásban lehet részünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint nemcsak a hétvégén, a jövő héten is várható hóesés. Szombaton egyre több helyen lehet havazás, de ekkor még inkább a hegyekben maradhat meg érdemi mennyiség. A jövő héten várható újabb havazásból viszont akár síkvidéken is kialakulhat nagyobb hótakaró.

Az OMSZ figyelmeztetése szerint pénteken eleinte inkább csak az Alpokalján, illetve a Dunántúli-középhegységben várható az eső, havas eső mellett havazás is. A Dunántúl nyugati és északi részén, valamint estétől általában az északi országrészben az esőt egyre inkább havas eső, a csapadék intenzitásának növekedésével havazás válthatja fel. Szombat reggelig pár centiméter vizes, tapadó hó főként a magasabban fekvő területeken, illetve nyugaton várható. Délen, délkeleten péntek este, szombatra virradó éjszaka a záporok mellett esetleg zivatar is kialakulhat – tették hozzá.

Szombaton napközben többfelé várható intenzív csapadék, a Dunántúlon, Észak-Magyarországon már jellemzően havas eső, havazás formájában. A hegyvidéki területeken 10-15 centiméter hó is hullhat. Síkvidéken pár centiméternyi vizes hó maradhat meg, de inkább olvadásra kell készülni. A havazás miatt szombatra Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az intenzívebb csapadék szombat estére visszaszorul északkeletre. Este a Dunántúli-középhegységben viharossá fokozódhat a szél is. A hőmérséklet a leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között, napközben jellemzően plusz 1 és 5 fok között alakul, de délkeleten akár 6-8 fok is lehet.

Az előrejelzés szerint vasárnap hajnalban, reggel keleten még lehet helyenként gyenge eső, havas eső, havazás. Napközben már csak helyenként alakulhat ki futó hózápor, és több órára a nap is kisüt. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas tájakon ennél hidegebb lesz. Napközben plusz 1-6 fokig melegszik a levegő. A meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán azt írta: jövő hét szerdán egy mediterrán ciklon, valamint a hidegebb idő hatására akár síkvidéken is kialakulhat jelentősebb hótakaró.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.