Hófúvások és sarkvidéki időjárás várható

Péntekre Baranya, Somogy, Zala és Vas megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kuslits Szonja
2018. 02. 22. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Északkelet felől rendkívül hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik hazánk fölé, így a hétvégén és a jövő hét elejétől zimankós napokra kell készülni – közölte Facebook-oldalán csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írták, a nyugati, délnyugati megyékben még növekedhet a hótakaró, másutt olvadni fog.

Veszélyjelzésében péntekre a meteorológiai szolgálat havazás miatt Baranya, Somogy és Zala, hófúvás miatt Vas és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. A minimumhőmérséklet −4 és +1 fok között valószínű. A nappali maximumom −1 és +5 fok között alakulnak, délkeleten lehet legenyhébb az idő.

A hétvégén napközben is mínuszokra kell készülni, a leghidegebb helyeken −15 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő. Csütörtökön a Mátrában és a Bükkben szinte „magashegységi hóviszonyok” uralkodtak. A Kékestetőn csaknem 80 centiméteres volt a hó vastagsága. Tegnap Bükkszentkereszten és Lillafüred-Jávorkúton 59 centiméteres, Sopron Brennbergbányán 42, Mátraszentimrén 40, Hárskúton 35 centiméteres hó volt, de a többi magasabban fekvő településen is 10–20 centiméter körüli volt a hóréteg vastagsága.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtök reggel azt közölte: hat megyében – Győr-Moson-Sopronban, Vasban, Zalában, Veszprémben, Somogyban és Baranyában – nehezítette hófúvás a közlekedést. Ezekben a megyékben csütörtökön akár óránként ötven kilométeres széllökések is lehettek. Az utakról a havat a visszahordás veszélye nélkül csak a viharos széllökések befejeztével tudta eltakarítani a közútkezelő. Mint írták, a társaság szükség esetén a szerződéses alvállalkozóit is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon folyamatosan be tudjanak avatkozni. Arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.