Akik a Jég veled! 2. szereplői is lehetnének

Másfél év alatt tekvandósból sífutó lett a riói félmeztelen zászlólengető. A téli olimpia különleges résztvevői.

Radványi Benedek
2018. 02. 07. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteken kezdődő téli olimpián szereplő 19 fős magyar csapatban számos érdekes hátterű sportolót találunk. Oláh Bence például a SOTE általános orvosi szakának nappali tagozatos hallgatójaként szerzett kvalifikációt a rövid pályás gyorskorcsolyázók körében. Az alpesi síző Kékesi Mártonnak háromévesen, Japánban került először léc a lábára, aztán edzéseit sokáig a bükki Bánkút ideálisnak éppen nem mondható pályáján végezte. Sífutónk,

Szőcs Emőke pedig eleinte titokban járt edzésre,

miután édesanyja nem akarta, hogy a sport a tanulás rovására menjen.

###HIRDETES###

A külföldi indulók körében értelemszerűen szélesebb a merítési lehetőség. Elsőként a tongai Pita Taufatofua nevét érdemes megemlíteni, aki a másfél évvel ezelőtti nyári olimpián tékvandóban indult, most pedig sífutóként fog. Már Rióban is feltűnést keltett, amikor a megnyitón meztelen, beolajozott felsőtesttel lengette hazája zászlaját, ezúttal egy alapítvány által összekapart tizennyolcezer dolláros támogatásnak köszönheti, hogy ott lehet Phjongcshangban.

A rekordszámú, 2925 versenyző között először lesz koszovói, ecuadori, malajziai és szingapúri, de még egy eritreai alpesi síző is debütál, miként a lapunkban már bemutatott nigériai női bobcsapat is. Sőt, hozzájuk csapódva egy szintén amerikai atlétamúlttal bíró szkeletonos, Simidele Adeagbo is kvótát szerzett Nigériának – ahogyan a férfiak körében a ghánai Akwasi Frimpong is.

Aki valaki azt gondolná, hogy a Jég veled! címmel megfilmesített jamaicai bobcsapat 1988-as történetét forgatnák újra, téved, ugyanis azóta csak a 2006-os és a 2010-es téli olimpián nem szerepelt Jamaica kettes vagy négyes egysége, és most is ott lesz a párosuk, bár most először a női. Más kérdés, hogy a kormányos szerepét a négy éve még az amerikaiakkal versenyző, édesapja révén jamaicai Jazmine Fenlator tölti be.

– Ezúttal a másik hazámat képviselhetem, és történelmet írhatok,

mivel az ország első női résztvevői lehetünk a téli olimpiák történetében – mondta.

És ha már az amerikaiak: a 242 fős csapatukban négy hónappal azután kapott helyet a gyorskorcsolyázó Erin Jackson, hogy a görkorit jégkorira cserélte. A japánok pedig Kaszai Noriakira lehetnek büszkék, aki

negyvenöt évesen a nyolcadik téli olimpiájára kvalifikált síugróként,

s ezzel rekordot állított fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.