Itthon a feledhetetlenek

A hazánk első téli olimpiai aranyérmét szerző Liu fivérek aranyérmét máris elvették – a családtagok.

2018. 02. 25. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiábavaló próbálkozás volt a Magyar Olimpiai Bizottság és elnöke, Kulcsár Krisztián részéről, hogy a médiát és a szurkolókat 13 órára, rövid pályás gyorskorcsolyázóink második otthonába, a Gyakorló Jégcsarnokba hívják a phjongcshangi aranygép utasai miatt. Jelentős érdeklődés mutatkozott már a 11 órai ferihegyi landoláskor is. Ma még talán fel sem fogjuk, hogy hazánk első téli olimpiai aranyérmét az utókor majd Hajós Alfréd 1896-os, athéni ötkarikás elsőségével fogja egy lapon emlegetni, de az emlékezetes esemény, az 5000 méteres férfiváltó aranyérme és hazaérkezése közötti pillanatok az emelkedett hangulatú várakozás jegyében teltek Magyarországon. Maguk a sportolók – Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor – pedig már napok óta azt hajtogatják a Koreában minden pillanatukat igénybe vevő magyar újságíróknak: a történések jelentőségét egyelőre képtelenek felfogni, talán majd ha hazaértek.

Vasárnap kevéssel dél után végre kiléptek a váróba, de – rend a lelke mindennek – természetesen hoppon hagyták az újságírókat, és már ültek is fel a fehér „aranybuszra”. Aligha téveszthették volna el a járművet, oldalára frissen fel volt pingálva az aranylegények portréja.

Az Istvánmezei úti jégarénában aztán a közönség egy részének az ülőhely megkaparintása volt fontos, másik részének viszont a minél közelebbi találkozás a korcsolyázókkal. Összesen bő ezres sokaság gyűlt össze aztán már bent a csarnokban, hogy a jégfelület közepére egyesével kihívott sportolókat köszönthesse. Természetesen nemcsak az aranyifjak voltak ott a csarnokban, hanem

a phjongcshangi magyarok tizenkilenc fős küldöttségéből Kónya Ádámon és Szőcs Emőkén kívül mindenki – igen, Swaney Elizabeth síakrobata is, akit mint olimpiát megjárt magyart szintén nagyon megtapsolt a közönség.

A jégfelület bejáratánál várta a kiszólított sportolókat megannyi sztár és sportvezető, köztük Vári Attila vízilabdázó és Gyurta Dániel úszó nyári ötkarikás aranyérmes. Utoljára „a nemzet Shaolinját” szólították a jégre, aki egy üvegajtó mögött magányosan bohóckodva várta a nagy pillanatot, hogy behívják.

A pódiumra álló korcsolyázók mindegyikét megkérte a műsorközlő, mondja el az első szavát, amely most, az olimpia után itthon eszébe jut. Az alig tizenkilenc éves – a női rövid pályások közt mégis a legeredményesebb –, szegedi Jászapáti Petra volt a legfrappánsabb, egyszersmind a leginkább találó: „Feledhetetlen!” A hivatalos ceremóniát lezárva beengedték a családtagokat ölelkezni, puszizkodni, hisz erre egyes sportolók – épp az aranyérmes férfiváltó – esetében már egy hónapja nem volt mód. Aztán jöhettek az újságírók.

„Olyan, mint mikor húszéves lettem, és megkérdezték, milyen érzés ez – ismételte már sokat elmondott frázisát Liu Shaolin Sándor, a váltó vezére arra a kérdésünkre, hogy hazatérve végre leesett-e már nekik, hogy olimpiai bajnokok. – Nehéz volt mindannyiunk számára, mert egész életünkben ezért dolgoztunk, nem egy nap lesz ezt feldolgozni.”

Hogy mennyi pihenés dukál a bajnokoknak?

„Kedden már jégen vagyunk, március 9-én pedig utazunk”

– vágta rá igazi tűzzel a szemében, utalva arra, hogy a versenynaptár szerencsétlen alakulása miatt az olimpia után sportági világbajnokságon is még egyszer a topon kell lenni. Liu Shaolin Sándor a versenyzés során – amely a váltóarany mellett hozott neki még két ötödik helyet 1500, illetve 500 méteren – három komoly történéstől is függetlenítenie kellett magát: öccse, Shaoang bosszantó hibáitól a maga futamaiban, barátnője, a skót Elise Christie kétszeri falnak csúszásától, illetve korcsolyapengéje egy részének leválásától.

„Abszolút felül tudtam ezeken emelkedni. Azt hiszem, már mindegyikünk van ezen a szinten, Elise is, az öcsém is elvégezte volna a feladatát hasonló szituációban”

– osztotta meg profi hozzáállásának gyakorlatát.

A még mindig csak huszonkét éves Liu Shaolin Sándornak az interjúk előtt – öccsééhez hasonlóan – elvették az aranyérmét. Az egyik édesanyjuknál, a másik húguknál landolt.

A sikeredző kínai Lina – hivatalos nevén: Csang Csing – vonatkozásában a korcsolyaszövetség több illetékesétől is azt az információt kaptuk, hogy lejáró szerződését a felek hamarosan meg fogják hosszabbítani, de természetesen megkérdeztük az aranyérem hölgy kovácsát is erről. „Azt hiszem, erre a világbajnokság után kell visszatérnünk, akkor fogunk ennek a lehetőségéről beszélni a szövetség vezetésével” – mondta a Magyar Nemzetnek visszafogottan Lina. Hogy mik a személyes tervei? „Erről sem szeretnék most beszélni, ne menjünk elébe a dolgoknak” – tette hozzá, de bármilyen ajánlatot is kap bármely más helyről, a papírforma szerint Magyarországról elcibálni nem lesz egyszerű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.