Otthontérkép: Nagyot drágultak a budapesti albérletek

Havonta átlagosan 155-160 ezer forintos bérleti díjakra kell számítaniuk a lakásokat kereső diákoknak.

MN
2017. 07. 05. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt majdnem tíz százalékkal drágultak a budapesti albérletek, havonta átlagosan 155-160 ezer forintos bérleti díjakra kell számítaniuk például az ilyenkor lakásokat kereső diákoknak – derül ki az Otthontérkép július elején készült felméréséből.

„A bérleti díjak idén várhatóan már nem fognak csökkenni, legfeljebb a növekedés lesz jóval kisebb az év második felében, mint az első hat hónapban. Ennek az az oka, hogy a keresett új építésű lakások inkább az év vége felé és még inkább 2018 első felében fogják elárasztani a lakásbérleti piacot” – hívta fel a figyelmet Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Budapesten a legdrágább környék a XII. kerület (250 ezer forint/hó), a II. kerület (215 ezer forint/hó) és az V. kerület (207 ezer forint/hó). Ehhez képest a külsőbb városrészekben akár feleennyi pénzből is megúszható a lakásbérlés: a X. kerületben átlagosan 103, a XIX.-ben 90 ezer forintért is lehet lakást bérelni.

Az új építésű lakásokért átlagosan kevesebb (154 ezer forint/hó) bérleti díjat kell fizetni, mint egy újszerű (170 ezer forint/hó), de használt lakásért. Ennek oka, hogy a régebbi építésű lakások átlagos alapterülete 60-65 négyzetméter körül alakul, addig az új építésű ingatlanokat kisebb, átlagosan 50-54 négyzetméter alapterülettel dobják a piacra. Az egy szobára jutó bérleti díj a lakás méretével fordítottan arányos, hiszen a kislakásokat fajlagosan magasabb áron hirdetik meg.

Az Otthon Centrum elemzése ugyanakkor arra jutott, hogy négyzetméterre vetítve nem nőttek a bérleti díjak: Budapesten négyzetméterenként 1700-2700 forint, a vidéki nagyvárosokban 950-1700 forint a havi bérleti díj. Az MTI által idézett elemzés szerint egy garzon teljes költségéhez képest jóval kedvezőbb, ha egy nagy lakást bérelnek többen: 100-120 négyzetméteren akár 4-5 fő is kényelmesen osztozhat. Az egy főre eső költség egy önállóan bérelt garzonénak fele-kétharmada. Fejenként 30-40 ezer forinttal kalkulálva egy négyfős társaság 120-160 ezer forintért a XIII. kerület kedvelt részén, a VIII. kerületben a Palota negyedben és a Corvin negyed közelében, sőt még a VI. kerületi diplomata negyedében is kifoghat 2-3 szobás lakást.

Az elemzés szerint Debrecenben vagy Győrben négyzetméterenként és havonta 1600-1800 forint az átlagos bérleti díj, Miskolcon 1000-1200 forint. A 2017 első féléves adatok azt mutatják, hogy havi 40-50 ezer forintért Pécsett, Kecskeméten, Dunaújvárosban és Miskolcon is lehetett albérletet találni. 70 és 100 ezer forint havi bérleti díjsávban Szombathelyen, Kecskeméten, Székesfehérváron vagy Pécsett belvárosi, tégla építésű társasházi lakás is bérelhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.