Négy-öt százalékra lassulhat az ingatlanárak növekedése

Várhatóan tovább erősödik a forgalom az ingatlanpiacon a következő hónapokban.

Illés József
2017. 09. 04. 4:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább erősödik a forgalom az ingatlanpiacon a következő hónapokban, és várhatóan ez az év összességében is erősebb lesz, mint a tavalyi volt. A panellakások a későbbiekben is könnyebben eladhatók lesznek, mint a téglaépítésűek, de a házgyári otthonok árának növekedése is lassulni fog – nyilatkozta lapunknak Rutai Gábor, a Duna House ingatlanpiaci cég elemzési vezetője. Hasonlóan vélekedik az Ingatlan.com portál vezető gazdasági szakértője is. Balogh László arra számít, hogy a szeptember és az október kiemelkedő élénkülést hoz a lakáspiacon, amíg a november és a december szokás szerint némi visszaesést tartogat. A tranzakciószám az év végéig így is elérheti a 150-160 ezret, szemben a tavalyi 146 ezerrel.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője úgy látja, az érdeklődők jól csoportosíthatók. Az egyetemisták egy részének a kollégiumi élet nem megfelelő, esetleg páran összeállva döntenek saját ingatlan bérlése mellett. Másoknál az önálló életkezdet miatt vetődik fel a lakásvásárlás. Előbbiek nagyobb albérletben, utóbbiak kisebb lakás megvételében gondolkodnak. A szakember hozzátette: mivel a főváros népszerű diáknegyedeiben megközelítőleg másfélszeresére emelkedtek a bérleti díjak a korábbi évekhez viszonyítva, okkal vetődik fel sok szülőben, hogy inkább egy lakás megvásárlása mellett döntenek. Van egy további csoport is a piacon: az árak növekedése sok kisbefektető figyelmét is felkeltette, ők kiadási céllal vásárolnak ingatlant. Nekik azonban a szokásos költségek mellett a bevétel után fizetendő adóteherrel is kalkulálniuk kell. E tekintetben jövőre változnak a jogszabályok: kivezetik az egyszerűsített adófizetési lehetőséget, az ehót, és a megtérítendő személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék lesz.

Magyarországon 95 ezer és 477 ezer forint között mozognak a lakásárak négyzetméterenként. A sort Budapest belső kerületei vezetik. A fővárost Győr-Moson-Sopron megye követi (282 ezer forint), megelőzve a Balaton közelsége miatt erőre kapó Veszprém (262), illetve Pest (243) és Hajdú-Bihar megyét (250 ezer forint) – derül ki az Otthontérkép.hu ingatlanpiaci portál korábban közölt elemzéséből. Balog László úgy véli, hogy továbbra is maradnak a jelentős árkülönbségek a vidéki és a nagyvárosi otthonok között. Emellett a kistelepüléseken lévő ingatlanok a későbbiekben sem lesznek olyan kelendők, mint a városiak. A népesség ugyanis megfelelő munkalehetőség hiányában továbbra is elvándorol a falvakból a jobb megélhetést kínáló városokba. A szakértő hozzátette: mivel az áremelkedés már három éve eléri az évi tíz százalékot, lassan kifullad a piac, s ezért jövőre lassul az ütem, így előreláthatóan csak négy-öt százalék körüli lesz a drágulás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.