Meglévő lakással is elérhető a csok

Kikerülheti a tulajdonkorlátozást, aki családon belül elajándékozza régi ingatlanát.

Hajdú Péter
2017. 11. 07. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy segítséget is jelenthet egy-egy család lakásvásárlásához a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a bonyolult szabályok miatt azonban nehéz kiismernie magát az érdeklődőnek. Így aztán többen rosszul ítélik meg, hogy jogosultak-e a támogatásra, vagy sem. Sokan például abban a hitben vannak, hogy nem jár számukra a 600 ezer és 10 millió forint közötti összeg, amennyiben az igénylés beadásakor ingatlantulajdonnal bírnak. Pedig a szabályozás alapján nem eleve kizáró tényező, ha valaki már rendelkezik lakástulajdonnal. A Bankmonitor cikke rámutat, hogy amennyiben valaki új lakást vásárol, esetleg házépítésbe fog, úgy nem számít, van-e a tulajdonában ingatlan, mindenképpen jogosult a támogatásra. Sőt, azt sem vizsgálják, hány ingatlan van a nevén, akár több lakás százszázalékos tulajdonosa is lehet.

Ha azonban használt lakás vásárlására kell a pénz, vagy bővíteni szeretné az igénylő a meglévő lakását, már állnak bizonyos korlátok a kérelmező előtt. Akinek például egyéb ingatlanban ötven százaléknál nagyobb a tulajdonrésze, már nem jogosult a támogatásra. Ha ugyanakkor valakinek több ingatlanban is van tulajdona, de az egyik esetben sem éri el az ötven százalékot, akkor megkaphatja a támogatást, ha az egyéb feltételeknek megfelel. Kizáró tényező viszont, ha az igénylő házastársának birtokában van teljes egészében, illetve ötven százaléknál nagyobb arányban egy másik ingatlan.

Lényeges paragrafusa a jogszabálynak, hogy a fent részletezett állapotot, vagyis hogy milyen ingatlantulajdona van az igénylőnek és házastársának, kizárólag a kérelem beadásának időpontjában vizsgálják, utána már nem. De még arra is lehet megoldást találni, ha az igénylő birtokában van lakás. Ez esetben ugyanis az igény beadása előtt érdemes egyenes ági rokonnak ajándékozni az ingatlant vagy annak akkora hányadát, hogy a kérelmező tulajdoni aránya ötven százalék alá essen, s máris megfelelt a feltételeknek. Azért lényeges, hogy gyermek, szülő vagy nagyszülő legyen a megajándékozott, mert így a kilencszázalékos ajándékozási illetéket sem kell kifizetni. Az ingatlantulajdonnal kapcsolatos előírás, hogy amennyiben a támogatás felvétele előtti öt évben ingatlant adott el a kérelmező, annak vételárát bele kell forgatni a megvásárolt vagy felépített lakásba.

Ha valaki komolyan fontolgatja a csok felvételét, más kötöttségekkel is számolnia kell. Így például életvitelszerűen a támogatással vásárolt lakásban kell élni legkevesebb tíz évig. Ez idő alatt az állam beleegyezése nélkül nem adható el a lakás, és hitellel sem terhelhető meg. Ha pedig valaki mégis eladja a lakást, annak a támogatás összegét késedelmi kamattal növelve kell visszafizetni egy összegben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.