A győztes szerepében: Putyin, a megosztóéban: Tusk – Ez várható ma

Már a csillagászok munkája sincs biztonságban a mesterséges intelligenciától. Lehet, egy robot találja meg E. T.-t.

Csécsi László
2017. 12. 14. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma van a hűség napja. Az első Fidesz-kormány 2001-ben jelölte ki ezt a dátumot annak emlékére, hogy a Sopronban és környékén 1921. december 14–16-án megtartott népszavazáson a lakosság többsége a Magyarországhoz tartozás mellett döntött. Sopron annak ellenére választotta Magyarországot, hogy a várost akkoriban többségében németek lakták. Azóta persze rengeteg vicc született arról, hogy hányszor megbánhatták már a soproniak a döntésüket. Vannak, akik nem is a hűség, hanem a hülyeség napjaként emlegetik december 14-et, de ne hallgassunk a rosszmájúakra. Inkább menjünk el, és nézzük meg a saját szemünkkel a gyönyörű várost! Könnyű beleszeretni.

A nap legfontosabb külpolitikai eseménye a ma kezdődő uniós csúcs lehet, a találkozón ugyanis fordulópontjához érkezhet a migráció uniós szintű kezelése. A napok óta éleződő konfliktust Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke robbantotta ki, amikor a csúcs előtt szétküldött levelében kendőzetlen módon eltemette a kötelező kvótákat, mondván, a menekültelosztó rendszer széthúzást szított a tagállamok között. Tusk a levélben azt a meghökkentő dolgot is közli, hogy az Európai Uniónak sem kapacitása, sem jogi alapja nincs arra, hogy a migrációs krízist kezelje, ez csakis a tagállamok hatásköre lehet. A kijelentés heves reakciókat váltott ki az uniós vezetőkből, Tusk kapott hideget-meleget. Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos a szöveget „elfogadhatatlannak, Európa-ellenesnek” minősítette, amely „tagadja, figyelmen kívül hagyja” az utóbbi évek közös munkáját, és aláássa a szolidaritás elvét. Bár egyelőre úgy látszik, hogy Tusk kisebbségben van a véleményével, korántsem biztos, hogy az uniós csúcson nem sikerül előnyösebb pozíciót kiharcolnia.

Az orosz politikai életben is kitüntetett nap a mai. Vlagyimir Putyin ma áll ki a világ újságírói elé, hogy három-négy órán keresztül, élő tévéadásban állja az ostromot, és válaszoljon a felmerülő kérdésekre. Az efféle Putyin-infókra évente egyszer szokott sort keríteni. A témák egy részéből biztosan előre fel tud készülni, de felmerülhetnek olyan problémák is, amelyekről legszívesebben hallgatna. A sajtótájékoztatón ugyanis ellenzéki lapok és a nagy külföldi hírügynökségek munkatársai is jelen szoktak lenni.

A nap slágertémája minden bizonnyal a szíriai orosz katonai szerepvállalás lesz. A BBC úgy értesült, Putyin a hét elején elrendelte az orosz csapatok részleges kivonását a háború sújtotta országból. A lépésre azért kerülhet sor, mert a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet utolsó komolyabb állásait is kifüstölték Szíriában és Irakban is. Az elnök a választásokra készülve a sikerpropaganda központi elemeként használja majd a katonai sikereit, ezért az sem elképzelhetetlen, hogy a világsajtó előtt valami fontos bejelentést tesz.

A sajtótájékoztatón emellett szó eshet az orosz–amerikai viszonyról, az orosz csapat olimpiai részvételéről, pontosabban az államilag szervezett doppingügyek miatti kitiltásáról és a jövőre rendezendő labdarúgó-világbajnokságról is.

Az űrkutatás területén is forradalmi változásnak lehetünk tanúi. Kiderülhet, hogy a mesterséges intelligenciától a csillagászok sincsenek biztonságban. A NASA rendkívüli sajtótájékoztatót tart majd, amelyen állítólag azt jelentik be, hogy a Földhöz hasonló exobolygók után kutató Kepler űrtávcső fontos felfedezést tett. Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy valószínűleg olyan bolygót találtak, amelyik a sajátunkra hasonlít. Persze nem ez az első ilyen felfedezés. A Föld-szerű exobolygók bejelentésének már szinte bejáratott forgatókönyve van. Készíteni kell róla egy fantáziarajzot, amely kissé idegen színekben játszó, mégis otthonos világként ábrázolja a még soha nem látott planétát. Meg kell becsülni a felszíni hőmérsékletét úgy, hogy a becslés lehetőleg 0 és 100 Celsius közé essen, hogy a víz folyékony állapotban létezzen rajta. Akkor aztán azt is ki lehet jelenteni –persze csak feltételes módban –, hogy akár életnek is otthont adhat.

Valami ilyesmire lehet számítani a mai sajtótájékoztatón is. A felfedezés azonban mégis különlegesebb lehet a megszokottnál, mivel azt a Google mesterséges intelligenciájának segítségével érték el. Azzal analizálták az űrtávcső által megküldött adatokat. Persze az előbb, amikor azt írtam, hogy a robotok elveszik a csillagászok munkáját, túloztam. Azonban nem lehet messze az az idő, amikor már nem csak az eredmények kiértékelésében segíthet a mesterséges intelligencia, hanem a vizsgálandó célpontok kiválasztásában is.

A mai naptól kezdve két és fél héten át nagydarab, csúnya inges, tetovált karú, középkorú férfiakat fog nézni sok tíz millió ember, amint napjaink egyik népszerű kocsmajátékát a legmagasabb szinten űzik. A darts legnagyobb legendájának, a tizenhatszoros világbajnok Phil Taylornak utolsó világbajnoksága lesz a mostani. Aki szeretne magának néhány gondtalan percet, annak csak ajánlani tudom a közvetítéseket. A hangulat utánozhatatlan. Íme egy kis ízelítő:

Folytatódik Dániában a rövid pályás úszó Európa-bajnokság. Ma nagy reményeket fűzünk a 200 férfi gyorshoz (Kozma Dominik), a 400 vegyeshez (Bernek Péter, Gyurta Gergely), a 100 női háthoz (Hosszú Katinka) és a 800 gyorshoz (Kapás Boglárka). A 4x50-es férfi gyorsváltónk országos csúccsal tegnap 5. lett, de a váltók rövid pályán igen „lutrinak” tűnnek, nem tudni, mi történik ma a 4x50-es vegyes nemű (mix) vegyesváltóval. Az előfutamok délelőtt fél tíztől láthatók az M4-en, a döntős program 17 órakor kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.