Mehetnek az oroszok a téli olimpiára, de se nemzeti zászló, se himnusz

Kollektíven nem tiltották ki az oroszokat Phjongcshangból, de például a miniszterelnök-helyettesüket igen.

Radványi Benedek
2017. 12. 05. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1984-ben 81 nappal a nyári játékok előtt közölte a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége Nemzeti Olimpiai Bizottsága, hogy sportolóik nem utaznak Los Angelesbe. Kedden még kevesebbel, 66 nappal az aktuális ötkarikás esemény, a február 9-én kezdődő téli olimpia előtt ismét reálisnak tűnt, hogy a teljes orosz kontingens távol maradjon: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Lausanne-ban arról tárgyalt, hogy az államilag támogatott doppingrendszer miatt engedje-e indulni őket. Erről már csak amiatt is dönteni kellett, mert az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Ruszada) jelenleg fel van függesztve, így minden verseny előtt szükséges egy zöld lámpa a rendezőtől.

A tét óriási volt. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság tavalyi jelentését – amely szerint 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el – újabb dokumentum követte. Az etikai bizottságot vezető, svájci Samuel Schmid irányításával készült munka az utóbbi 15 hónap fejleményeit összegezte harminc oldalban, ennek ismertetése után határoztak. A kérdés gyakorlatilag úgy szólt: minden orosz versenyzőt kizárnak, semleges színekben indulhatnak egyesek, vagy – miként tavaly a nyári olimpia előtt is történt – a nemzetközi sportági szövetségekre bízzák a kérdést.

A döntés hivatalosan a NOB tizennégy tagú végrehajtó bizottságának a kezében volt, bár sejthető, hogy a lényeg ennél is magasabb szinten dőlt el. A Kreml már délelőtt kiadott egy közleményt, amelyben úgy fogalmaztak, elkötelezettek az olimpiai eszme mellett. Az orosz küldöttségnek a Schmid-jelentés kézhezvétele után húsz perce volt arra, hogy felkészüljenek a reakciójukra, amelyben szerepet kapott a 18 éves Jevgenyija Medvegyeva is.

A 2014-es olimpián nem indult, de azóta kétszer világbajnokságot nyert műkorcsolyázó megjelenésével a lelkekre próbált hatni: ő a botrányokat lefedő időszakban még messze volt a tűztől, így nem lehet érintett, ami jelzi, hogy a kollektív eltiltás nem lenne igazságos. Más, szintén nem doppingérzékeny sportágak nemzetközi szövetségei, a szánkósoké és a jégkorongozóké már korábban jelezték aggodalmukat, a hokisok konkrétan úgy fogalmaztak, hogy az oroszok kizárásával az egész sportág jövője veszélybe kerülne – mi tesszük hozzá: már csak azért is, mert a NHL-es játékosok, tehát a legnagyobb sztárok biztosan nem lesznek ott Phjongcshangban. Ám tény: az elmúlt hetekben, bizonyára tudatos időzítéssel, huszonöt érintett orosz versenyzőt – bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt –, köztük a 2014-es olimpia tizenegy érmesét eltiltották.

A végrehajtó bizottság végül köztes megoldással élt: felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR), de

meghívásos alapon a bizonyítottan tiszta sportolóik – és akár csapataik is – részt vehetnek a játékokon a NOB zászlaja alatt,

orosz olimpiai sportolók csapatnévvel, győzelmük esetén az olimpiai himnuszt játsszák le. (Hasonlóra esetükben 1992-ben került utoljára sor, amikor a Szovjetunió felbomlása után a Független Államok Közössége sportolói Egyesített Csapat néven szerepeltek.) Kitiltották Phjongcshangból Alexander Zsukov a OKR-elnököt és Vitalij Mutko sportminiszter-miniszterelnök-helyettest is.

 Thomas Bach NOB-elnök elmondta, egy kártékony időszak végére érhetnek, s ez katalizátorként hathat egy még hatékonyabb antidopping-rendszer kiépítésére, a WADA vezetésével. „Egykori sportolóként rendkívül sajnálok minden tiszta versenyzőt, akit érintett ez a manipuláció” – fogalmazott sajtótájékoztatóján. Egy kérdésre elmondta: Rio előtt a moszkvai laboratóriummal volt gond, a mostani döntéskor pedig a szocsi játékoké szolgáltatta az elsődleges problémát.

Ha már 1984-gyel indítottunk: Bach nem tart attól, hogy az oroszok válaszként nem engednék el tiszta sportolóikat sem az olimpiára, de a Kreml szóvivője már hétfőn úgy válaszolt egy kérdésre, hogy nem lesz bojkott, ha a kialakulthoz hasonló döntés születik.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.