A plébános, aki utat mutatott a NER-nek

Kik vállalják a hódmezővásárhelyi prédikáció magyarázatát? Megússza a román kormányfő az akasztós beszédet? Ma kiderülhet.

Németh Erika
2018. 01. 15. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha normális országra ébrednénk, ma reggel még a csapból is az folyna, hogy a katolikus egyház, az állam illetékes vezetői, netán Áder János államfő versengve határolódnak el a Jézus tanításait, a magyar alaptörvényt és számos más törvényt semmibe vevő hódmezővásárhelyi plébánostól, aki a hét végén nyíltan beleállt a 2018-as választási kampányba. Természetesen a Fidesz mellett.

Bár Németh László plébános annyira azért nem volt bátor, hogy kereken kimondja, úton-útfélen arról nyilatkozgat, hogy ő a kormány és annak értékteremtő politikája mellett agitál. És ezt az értékteremtő politikát most az a keresztény hívő, a hétgyermekes Márki-Zay Péter fenyegeti, aki egyébként a Szent István-plébánia egyháztanácsának világi elnöke, nem mellesleg pedig kiábrándult fideszes. Ezért is indul függetlenként a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson.

Arra sajnos már gondolni sem merünk, hogy Orbán Viktor miniszterelnökben, a KDNP-s Semjén Zsoltban vagy a miniszteri posztjáról távozni készülő, hódmezővásárhelyi Lázár Jánosban megmozdul valami, s a törvénytelenség látszatát kerülendő, legalább annyit reagálnak, hogy ez csakis elszigetelt eset, a plébános nem hivatalos munkásságának a része. És isten bizony megígérik, mindent megtesznek, hogy az április 8-i választás előtti húsvéti prédikációkban ne hangozzon el a Fidesz neve. Mi mindenesetre követjük e példátlan ügy fejleményeit, és megpróbálunk minden – eddig hallgatásba burkolózó – érintettet szóra bírni.

Tovább kérdezgetjük a Fidesz-kormány értékteremtő politikájáról az önkormányzati dolgozókat, szakszervezeti vezetőket, akik ma is folytatják a múlt héten kezdett sztrájkjukat. Csaknem száz önkormányzati hivatal majdnem hétezer dolgozójáról van szó, akik tíz éve hiába várnak béremelésre. 

Az önkormányzati köztisztviselők nemcsak magukért, de azért a 200 ezer közalkalmazottért, kormánytisztviselőért és közszolgálati dolgozóért is harcolnak, akiknek az utóbbi évtizedben szintén egy fillérrel sem emelkedett a fizetésük. (A kormány azonban, ha kell, gátlástalanul használja őket pártpolitikai célokra.)

Sok jóra azonban nem számíthatnak, miután a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Gulyás Gergely közölte, kormányellenes akcióról van szó, amit az is bizonyít, hogy kampányidőszakban hirdették meg. Vagyis április közepéig senkinek eszébe ne jusson a kormányt támadni, ilyen-olyan követelésekkel előállni, mert rásütik, hogy az ellenzék szekerét tolja, sőt még az is könnyen kiderülhet, hogy Soros-bérenc.

Bezzeg az uniós pénzeken (is) gazdagodó, saját lábon álló Tiborcz István–Orbán Ráhel házaspárra még senki nem sütötte rá, hogy Soros-bérenc. Pedig állítólag Brüsszel urai a magyar származású amerikai pénzember tenyeréből esznek. Nem is értjük, hogy hagyhatták, hogy az Orbán család tagja, jelesül a kormányfő veje, az ő pénzükön hizlalja vagyonát, a gyanú szerint tisztességtelenül.

Ami miatt persze fideszesek magyarázkodnak, csúsztatást és a Bajnai-kormány bűneit emlegetve. Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője azért ma igyekszik még jobban megvilágítani a helyzetet: Az OLAF-vizsgálat is bizonyítja, az Orbán család nem a saját, hanem mindannyiunk lábán állva gazdagszik címmel tart tájékoztatót.

Este hatkor pedig azokra emlékeznek gyertyagyújtással a Parlament előtt, akik már nem érhették meg a Fidesz-kormány értékteremtő politikájának gyümölcsét, s utcára kerülve vagy fűtetlen lakásukban, házukban érte őket a fagyhalál. Az ő tiszteletükre és lelki üdvösségükért hív a Kossuth térre a Minden Ember Számít Egyesület és a Magyar Szociális Fórum. 

Kíváncsian követjük az egységes és oszthatatlan nemzetállamról szónokló, közben akasztással fenyegető Mihai Tudose román kormányfő beszédének sorsát is. Bár arra igen csekély esély mutatkozik, hogy itthonról vagy Erdélyből elérjék a politikus távozását

Nagyobb eséllyel mozdulnak előre viszont a német koalíciós tárgyalások. Most, hogy kiderült, a szocdemek már nem kintről, hanem bentről is hajlandók a kormányzásban részt venni, folytatódhat a kötélhúzás. Bár lapunk munkatársa úgy látja, Martin Schulz részéről igencsak kockázatos lépés Angela Merkel mellett kitartani. 

Akiket valamilyen érthetetlen oknál fogva felcsigázna az Európai Parlament munkája, annak eláruljuk, ma és holnap plenáris ülést tart a testület. Úgy tűnik, a magyar kormánynak ezúttal nem kell megvédenie Magyarországot. A képviselők Strasbourgban sok felejthető témával foglalkoznak, többek között levonják a következtetéseket a most véget érő észt elnökségből. Az izgalmasabb rész inkább szerdán várható, amikor a bolgár elnökség lesz terítéken, plusz az, hogy a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök által beterjesztett, Európa jövőjéről szóló munkaanyagra hogyan reagálnak a frakciók. 

migránsoktól nem rettegő, a kormányokat emberséges, keresztényi politikára biztató Ferenc pápa ismét utazik. A katolikus egyházfő ma kezdi meg hatnapos útját, Perut és Chilét keresi fel. Kritikusai szerint a pápa „túlszereti” Dél-Amerikát, mivel ez már a hatodik útja oda az eddigi huszonkettő közül.

És nem utolsósorban figyelünk az időjárásra: nem ért véget a tél Nyugat-Európában (sem), Skócia, Észak-Anglia várhatóan behavazódik, ami százszázalékosan el fogja lopni a tévéhíradók első tíz percét. 

Babos Tímea ma hajnalban kezdte meg szereplését az Australian Openen. A 2.30-kor kezdődő, Coco Vandeweghe elleni meccsével ellentétben jóval barátibb időpontban rendezik férfi-kézilabdaválogatottunk második csoportmérkőzését a horvátországi Eb-n. A dánok elleni szombati, 32-25-ös vereség utáni javításra ma este 18.15-től (tv: M4) a spanyolok elleni meccs az első esély. Nem ígérkezik könnyű menetnek a találkozó, hiszen a spanyolok a nyitányon 32-15-re verték meg a cseheket.

És persze ha bármi fejlemény történik a phjongcshangi olimpiára sajnos már nem utazó, balesetet szenvedő alpesi sízőnkkel, Miklós Edittel, nem maradunk le róla. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.