Lóbálná vagy mindjárt akasztaná a székelyeket a főromán? Talán ma kiderül!

Tudta? Ahmed H. nem is biztos, hogy terrorista, hiába szeretné ezt rábizonyítani az ügyészség. Sűrű nap lesz, kezdje velünk!

György Zsombor
2018. 01. 12. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeljük el azt az elképzelhetetlen helyzetet, hogy bármely/bármikori magyar miniszterelnök, vagy akár számottevő magyar politikus románok akasztásáról beszél. Vagy legalábbis lengetéséről, lobogtatásáról, amennyiben kiteszik saját zászlajukat. Még ha nem is gondolja talán teljesen komolyan, de kimondja a primer jelentésükben ezt hordozó szavakat, ahogy tette a román kormányfő. (Az ügyről részletesen ITT olvashat.) 

Az RMDSZ magyarázatot vár, a Jobbik szerint Mihai Tudosénak le kell mondania. Mint külpolos kollégáink jelezték: az RMDSZ után a két kisebbik magyar párt még adós egy „hogy tetszett mondani?” kezdetű közleménnyel. Egy biztos, az egykor Szász Jenő által fémjelzett Magyar Polgári Párt Facebook-oldalát ehhez nem érdemes ma sem vizslatni, ugyanis 2013-ból (!) való az utolsó bejegyzés. Ennek a nem éppen vidám, inkább az 1990 körüli Romániát idéző esetnek a fejleményeivel biztosan többször találkozhatunk a napokban, ha figyeljük a híreket. Mi foglalkozunk vele.

Reggel fél 10-kor Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke tart sajtótájékoztatót Románia budapesti nagykövetsége előtt (XIV., Thököly út 72.) – meglátjuk, lesz-e a magyar fellépésnek bármi hatása. (Lehetnek elképzeléseink.) 

Más okból kínos ügy fejleményei is várhatók a nap során: a Szegedi Törvényszék terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény ügyében tárgyal. Ahmed H. ügyéről van szó, pontosabban a megismételt elsőfokú eljárás folytatásáról. Ami az ügyészség és általa a migránskampányt folytató kormány számára kínos lehet (avagy lenne más országokban), az a tény, hogy kiderült: nem Ahmed H. tüzelte fel a tömeget Röszkén, csak órákkal a zavargás kirobbanása után bukkant fel, és nyugtatni próbált. Erről részletek a mai Magyar Nemzetben.

Az elmebaj ma is fokozódik: 11 órától tartja konferenciáját a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Nem, nem az oktatásról, a kórházakról, az önkormányzatiság jövőjéről vagy éppen az utak állapotáról fognak beszélgetni (vagy, mondjuk, a borkultúráról – óh, én demagóg). Hanem miről másról, mint Soros Györgyről. Nagy a baj, nagyon nagy. A konferencia címe: Polgármesteri összefogás a bevándorlásszervező irodákkal szemben. Az épület körül az Együtt és a Momentum is demonstrál, mi pedig tudósítunk, kintről is, bentről is.

Fejlemények várhatók a cseh elnökválasztás ügyében is: a csehek kilenc induló közül választhatják ki következő elnöküket. A törvény nem bízza a véletlenre a részvételi arányt, így a biztonság kedvéért péntek reggeltől szombat 14 óráig lehet az urna elé járulni. A jelenlegi elnök, Milos Zeman a legesélyesebb, de nyomában ott egy akadémikus, aki megszorongathatja. A jelöltek között orvos, énekes, nagykövet, de azért hétpróbás politikus is akad.

Fiatalok találkozója: Emmanuel Macron hivatalában fogadja Sebastian Kurzot. Nyilván nem hagyják ki, hogy a migrációról, az EU előtti kihívásokról beszéljenek. A Süddeutsche Zeitung mindenesetre máris úgy tálalja a találkozót, hogy Kurz egy anti-Macron. Sőt, már fel is sejlik a hírmagyarázatokban, hogy idén Európának vagy a macroni vagy a kurzi úton, de valamelyiken el kell indulnia. Vagyis a liberális-föderalista és a konzervatív-nemzetállami érvek csapnak össze. 

A bolgár uniós elnökség kicsit megkavarja az erőviszonyokat, Boriszov Moszkvát érintő kijelentéseire várjuk, hogy felemelje fejét a politikai elit. Meg aztán Bulgáriának nem feltétlenül tetszik Lengyelország Brüsszel általi megregulázása sem, pláne, ha ez uniós források elzárásával járhat. 

Külpolosainknak lesz tehát dolga ma bőven – köszönet Kuthi Áronnak a fenti velős összefoglalóért.  

Most pedig sport: A Videoton FC labdarúgóklub tart sajtótájékoztatót Huszti Szabolcs leigazolása kapcsán. Interjút sajnos nem ad, évek óta alig nyilatkozik, nyolc éve nem vállalja a válogatottságot, az utóbbi tíz év egyik legjobb magyar labdarúgója. Írunk róla.

Továbbá kezdődik a kézilabda-Eb, mi csak szombaton játszunk, de pénteken Splitben horvát–szerb meccset tartanak 20.30-tól. És startol a rövid pályás gyorskorcsolya-Eb Drezdában, három napig tart, bemelegítés a téli olimpiára, amelytől aranyat remélünk ebben a sportágban.

Erdélyországgal kezdtük, kanyarodjunk is ide vissza a végére. 18 órakor a Fejér megyei Kápolnásnyéken (Deák Ferenc u. 10.) Margittai Gábor író, újságíró, lapunk korábbi munkatársa mesél élményeiről. A több más mellett a Tiltott kastély című kötet szerzője több ezer kilométert, csaknem száz helyszínt járt be Erdély ismert és szinte teljesen ismeretlen vidékein, hogy igazolja: a történelem a Kárpát-medencében is képes az önkorrekcióra. Arisztokratákat faggatva és velük együtt kalandozva, megrázó személyes sorstörténeteken és különleges kastélyok történetén át bontakozik ki az erdélyi főnemesek pokoljárásának és hazatalálásának felemelő históriája.

Napközben a fentiekhez 5-6 fokra, borús időre, szitáló esőre számíthatunk, éjszakára 2-3 fokra hűl a levegő. Az ilyen enyhe, nyirkos időben könnyű megbetegedni, úgyhogy csak óvatosan. És azért derűsen. Szép napot!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.