Újabb kokit és sallert oszthatnak ki a pártoknak

Nehezebbé tehetik ma a koordinált jelöltindítást, csak hogy még „igazságosabb” legyen a választási rendszer.

György Zsombor
2018. 01. 26. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó reggelt!

Miközben Orbán propagandamédiája szépen végighazudta az előző napokat, érdeklődve várjuk a mai termést. Tőlük függetlenül péntek, a hét utolsó munkanapja addig is több olyan politikai eseményt ígér – pró és kontra –, amely sajnos nagyon jól árulkodik 2018 Magyarországáról.  

Délelőtt negyed 12-kor például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyílt napja keretében a Ludovika Zászlóalj katonaitestnevelés-bemutatót tart. A zászlóalj edzésprogramjával természetesen nem lehet semmi gond, a „civil” iskolákat is elérő katonai nevelő-oktató programok annál inkább kiverték korábban a biztosítékot. Múlt év közepén derült ki például, hogy a kormány módosította a testnevelésórák kerettantervét, hogy megjelenjen benne tantervi szinten a „hazafias és honvédelmi nevelés programja”. Persze ezekkel sem lenne még önmagában baj, a hazafiság fontos érték; kérdés, hogy nehezen megfogható és kikényszeríthető kormánydöntés-e a megfelelő „ránevelő” eszköz.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó a politikusok által végezhető talán legképmutatóbb tevékenységet űzi ma: ételt oszt Csepelen. Ha nem a kampány nyitányakor tenné ezt a számára lényegében ismeretlen, ám bevenni kívánt választókörzetben, talán másként festene a dolog. Persze ételt osztani ettől még kell, sajnos bőven van, kinek, de lehetőleg ne egy tál lencse legyen a kínálat. Pécsett amúgy a DK akart minap szegényeket jóllakatni, az ő akciójukat betiltották.

Fél négytől ülésezik a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – mindent egybevetve ez lesz mégiscsak a nap talán legfontosabb politikai eseménye. A hivatalos kiírás szerint nyilvántartásba veszik a jelölő szervezeteket, és döntenek „iránymutatás kiadásáról a pártlista törlésére vonatkozó szabály értelmezése tárgyában”. Lényegében arról van szó, hogy törölni kell egy párt országos listáját, amennyiben az egyéni jelöltjeinek száma 27 alá csökken. Az NVB iránymutatása, ami várhatóan Patyi András elnök szándéka szerint alakul majd, azt eredményezi, hogy a Fidesz–KDNP egyéni jelöltjei ellen az erőiket egyesítő ellenzéki pártok csak kevesebb választókerületben tudnak visszalépni egymás jelöltjei javára, vagy kevesebb párt vesz majd részt a koordinált jelöltállításban, így több egyéni jelölt között oszlanak meg a kormányváltó szavazatok. (A lényeget tegnap az Index is alaposan összeszedte.) 

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője „a fideszes betelepítési botrány újabb hazugsága” címmel tart sajtótájékoztatót, itt alighanem a sosem hazudó kormány által befogadott menekültekről lesz szó.

Most pedig sport: Közép-európai idő szerint hajnali 6 óta már szurkolhatunk Babos Tímeának az évnyitó Australian Open Grand Slam női páros döntőjében, a francia Kiki Mladenovic oldalán a torna második kiemeltjével (Makarova, Vesznyina) küzdenek meg a trófeáért, hogy aztán Babosnak azonnal újra meccselnie kelljen a vegyespáros-elődöntőben. Roger Federer szintén a döntőért küzd a szemüveges dél-koreai csodafiúval, Csunggal.

A férfikézi-Eb-n már az elődöntőknél tartanak (francia–spanyol és dán–svéd párharc lesz), a győri hölgyek pedig Bukarestbe utaznak BL-meccsre. 

Ami az időjárást illeti: erősen felhős lesz az ég, 5-6 fokra lehet számítani napközben. De a sötét tél nem tart örökké. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.