Ma a migránsoktól és a határon túli magyaroktól is félhet, akinek kedve tartja

Milyen demokrácia az, amelyikben a félelem- és gyűlöletkeltéstől lehet remélni a legtöbb szavazatot?

Csécsi László
2018. 03. 28. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zajlik a kampány, egymást érik a lakossági fórumok és a pártok sajtótájékoztatói. Minden ilyen eseménnyel lehetetlen foglalkozni, így önkényesen választottam ki közülük néhányat.

Elsőként a kampány legnagyobb bajkeverőjével, Gyurcsány Ferenccel kezdem. A Demokratikus Koalíció elnöke ma Szombathelyen folytatja az „Orbánnal nincs alku” elnevezésű választási kampánysorozatát. Az egyértelműen látszik, hogy a DK-nak nincs szándékában a néppártosodás. Nekik az is elég, ha néhányan be tudnak csusszanni a parlamenti sorok közé. A gyűlöletkampánynak épp ezért nem a populista, migránsozós irányvonalát tűzték ki maguk elé, megelégszenek egy szűk réteg szimpátiájával is, ezért inkább a határon túli magyarok ellen uszítanak. Nem is akárhogy. A Demokratikus Koalíció a hétvégén tette közzé azt a Kolozsváron forgatott videóját, amelyen helyi magyarok arról beszélnek, hogy egytől egyig Orbán Viktorra fognak szavazni. Mivel kerítést nem húzhat eléjük, Gyurcsány Ferenc, ha tehetné, elvenné tőlük a szavazati jogot. Szerencsére nem teheti.

A Fidesz szintén az uszítástól remél szavazatokat. A kórusa ugyan nagyobb mint a DK-é, de a mondanivalója nem változatosabb. Már korábban írtunk róla, hogy a kormány a laktanyák menekülttáborrá alakításával riogat. Ehhez a Párbeszéd három évvel ezelőtti nyilatkozatai szolgáltatnak alapot. Akkor Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke arról beszélt, hogy meg kell nyitni az üresen álló, használaton kívüli laktanyákat a menekültek emberségesebb elszállásolása érdekében. Azóta erről nem esett szó, de ez nem akadályozza meg a Fideszt abban, hogy erre építve körbehaknizza az országot. Ma Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere és Tiba István országgyűlési képviselő tart sajtótájékoztatót. A téma: „migránsok tömegeit helyezné el az ellenzék az esetleges kormányváltás esetén a nem használt laktanyákban”.

Hogy mit művelne még az ellenzék a kormány szerint? Az alábbi cikkünkből kiderül:

Tartanak ma egy sajtótájékoztatót azzal a címmel is, hogy Több bért az embereknek!, de a házigazda nem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, hanem az LMP. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes és Németh Ákos képviselőjelölt Szombathelyen vázolja majd fel a párt béremelésre vonatkozó terveit.

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szintén az emberek zsebére apellál. Fehérgyarmaton Bihari Miklóssal, a szövetség képviselőjelöltjével tart sajtótájékoztatót, melynek címe: Eltöröljük a Diákhitel 2-t, elengedjük a tartozást. A diákhitel mérséklése nem új dolog, a Fidesz életbe is léptetett egy könnyítést a nagycsaládos nők számára, de mintha kissé mellélőttek volna. A múlt heti adatok szerint eddig harmincan éltek vele.

A fenti témákhoz képest szinte szakmai műsornak tűnik Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnökének sajtótájékoztatója, melynek címe: A Jobbik komplett csomaggal áll ki a végrehajtói túlkapásokkal szemben. A téma azért is aktuális, mert igaz, hogy a választásig nagyobb türelmet mutatnak a végrehajtók, de április 8-a után ismét kezdődhetnek a végrehajtások, illetve a kilakoltatások.

A nap külpolitikai eseménye akár örömteli dolog is lehetne, a nukleáris leszerelésről rendeznek értekezletet magas rangú résztvevőkkel az ENSZ-ben. Mégis arra lehet számítani, ami ilyenkor már lenni szokott, hogy épp azok az államok nem vesznek rajta részt, amelyek a legtöbbet tudnának tenni az ügyért. Pedig a nemzetközi helyzet fokozódik.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.