Ismét vérdíjat tűztek ki a Sátáni versek írójának fejére

Az iráni állami média 600 ezer dolláros vérdíjjal újította meg a Salman Rushdie-ra kimondott fatvát.

Grund
2016. 02. 22. 8:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni állami média negyven sajtóorgánuma 600 ezer dolláros vérdíjjal újította meg a Salman Rushdie-ra kimondott fatvát – adta hírül a Librarius az Independentre hivatkozva.

Az indiai születésű brit írót, Salman Rushdie-t 1988-ban megjelent könyve, a Sátáni versek miatt muszlim vallási vezetők a Korán és Mohamed próféta gyalázásával vádolták, Rushdie-ra pedig kimondták a fatvát – gyakorlatilag a halálos ítéletet –, és vérdíjat is kitűztek a fejére.

Rushdie évekig rejtőzködésre kényszerült, s a könyv fordítóit világszerte inzultusok érték, sőt merényleteket követtek el ellenük. 2004-ben a regény első magyar kiadása a fordító nevének feltüntetése nélkül jelent meg.

Legutóbb tavaly került a figyelem középpontjába Salman Rushdie könyve, akkor Szaúd-Arábia diplomáciai úton próbálta elérni, hogy Csehországban ne adhassák ki a Sátáni versek új fordítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.