Bojkottálják a göteborgi könyvvásárt

A kenyai Nobel-esélyes író is csatlakozott a tiltakozókhoz.

Lakner Dávid
2017. 06. 30. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csatlakozott a kenyai Nobel-esélyes író, Ngugi wa Thiong’o is a göteborgi könyvvásár bojkottjához – jelentette be a szerző kiadója szerdán. A The Guardian szerint a 75 éves alkotó a svéd szélsőjobboldali lap, a Nya Tider jelenléte miatt határolódott el a rendezvénytől.

Nincs egyedül: április végén több mint kétszáz svéd szerző írta alá a Dagens Nyheter cikkét, bojkottot hirdetve a szélsőségesnek mondott újság miatt. Csatlakozott hozzájuk tizenkét európai kulturális intézet is. Többek közt német, francia, román, spanyol és portugál intézmények fejezték ki aggodalmaikat a Nya Tider miatt. A svédországi Francia Intézet vezetője, Laurent Clavel az SVT-nek arról beszélt, szerinte meg kell húzni a határvonalat szólásszabadság és aközött, hogy nyilvános teret biztosítunk a gyűlölködésnek.

A könyvvásár részéről viszont kijelentették, ők abban hisznek, hogy párbeszéddel lehet felvenni a harcot a rasszizmussal és az idegengyűlölettel. A lap kérte, hogy jelen lehessen a vásáron – tette hozzá a vásár kommunikációs vezetője, Birgitta Jakobsson Ekblom. 

Thiong’o, eredeti nevén James Ngugi 1938-ban született Kenyában. Első regénye, a Búcsú az éjtől 1964-ben jelent meg: az ötvenes évek végén játszódó mű a kenyai nép függetlenségért vívott küzdelmét mutatja meg. Akkor házasodom, amikor akarok című, 1977-es drámájáért Daniel arap Moi akkori elnök elrendelte letartóztatását. A börtönben folytatta az írást, vécépapírtekercsekre jegyezte fel művét, az Ördög a keresztent. Egyetemi állását szabadulása után sem kapta vissza, emigrált, és csak 2004-ben tért vissza Kenyába. Magyar nyelven olvasható tőle az Egy szem búza, de a Közöttünk a folyó is.

A göteborgi könyvvásárt szeptember 28. és október 1. között tartják. A legnagyobb svéd könyves rendezvényként évente százezer látogatót szokott vonzani. Az idei vásár témája egyébként az önkifejezés szabadsága lesz. A támadások hatására a göteborgiak egyszer már visszamondták a lappal kötött megállapodást, de a Nya Tider perrel fenyegetőzött, így úgy döntöttek, inkább beengedik. 

A 2012-ben alapított Nya Tider önmagát „politikailag inkorrekt, őszinte” lapnak tartja. Többen vádolták már rasszizmussal, kiemelve a médium kötődését a szélsőjobboldali Nordic Resistance Movement-hez. A lapban egyébként januárban a Jobbikról is jelent meg véleménycikk a párthoz közeli Alfahír munkatársától. Ebben arról írt, hogy Magyarországon a Jobbik a legnagyobb ellenzéki erő, de ettől még nem igaz szerinte, hogy hazánkban a szélsőjobboldali tendenciák erősödnek. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.