Veszélyben a magyar lakosság 60 százaléka

Hazánkban a 19–64 év közötti felnőtt lakosság 60 százalékánál a vér koleszterinkoncentrációja meghaladja a normál értéket.

2014. 11. 12. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élelmi koleszterinből naponta legfeljebb 300 mg az ajánlott mennyiség, azonban szív- és érrendszeri megbetegedés esetén a megengedett határérték 200 mg. A koleszterinszintet a legtöbb esetben a telített zsírsavak túlzott bevitele emeli, ezek koleszterinszint-növelő hatása mintegy kétszerese az élelmi koleszterinének – áll a közleményben.

A telített zsírsavak jellemzően az állati eredetű élelmiszerekben találhatóak, mint a zsírosabb húsrészek, halak, felvágottak, belsőségek, tojás, tej, tejtermékek, vaj, szalonna, illetve ezeknek az alapanyagoknak a felhasználásával készült ételekben, mint például a vajas kekszek, sütemények, szószok, krémek, pástétomok.

Fogyasszunk bőr nélküli szárnyast illetve vadhúst, amely kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a sertés- és marhahús, illetve a belsőségek. Koleszterinszintünkre a telített zsírsavak bevitelének mérséklésén túl a rostbevitel emelése is kedvező hatást gyakorol. Jelentős mennyiségben az alma, birsalma, sárgarépa, zabpehely, zabkorpa tartalmazza ezeket a jótékony rostokat. Kerüljük a dohányzást, a stresszt és a mozgásszegény életmódot, hogy csökkentsük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.