Élelmi koleszterinből naponta legfeljebb 300 mg az ajánlott mennyiség, azonban szív- és érrendszeri megbetegedés esetén a megengedett határérték 200 mg. A koleszterinszintet a legtöbb esetben a telített zsírsavak túlzott bevitele emeli, ezek koleszterinszint-növelő hatása mintegy kétszerese az élelmi koleszterinének – áll a közleményben.
A telített zsírsavak jellemzően az állati eredetű élelmiszerekben találhatóak, mint a zsírosabb húsrészek, halak, felvágottak, belsőségek, tojás, tej, tejtermékek, vaj, szalonna, illetve ezeknek az alapanyagoknak a felhasználásával készült ételekben, mint például a vajas kekszek, sütemények, szószok, krémek, pástétomok.
Fogyasszunk bőr nélküli szárnyast illetve vadhúst, amely kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a sertés- és marhahús, illetve a belsőségek. Koleszterinszintünkre a telített zsírsavak bevitelének mérséklésén túl a rostbevitel emelése is kedvező hatást gyakorol. Jelentős mennyiségben az alma, birsalma, sárgarépa, zabpehely, zabkorpa tartalmazza ezeket a jótékony rostokat. Kerüljük a dohányzást, a stresszt és a mozgásszegény életmódot, hogy csökkentsük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.