Gránátalma, a szív védelmezője

A gránátalma a konyhában sokoldalúan felhasználható, kiváló antioxidáns.

2014. 12. 30. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

100 gramm gyümölcs 83 kilokalóriát, 18,7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, 10 milligramm kalciumot, 12 milligramm magnéziumot, 36 milligramm foszfort, 236 milligramm káliumot, 3 milligramm nátriumot, 10 milligramm C-vitamint, 38 mikrogramm folátot, 7,6 milligramm kolint, 16,4 mikrogramm K-vitamint és 4 milligramm bétaszitoszterolt (növényi szterint) tartalmaz.

Egyszerűen vízzel hígítva – igény szerint méz hozzáadásával – finom üdítőital. Gyümölcssalátához díszítésként is kiválók az apró, gránátvörös magok. Van, aki vajkrémbe keveri, remek szendvicskrémötlet, de akár a gyümölcstortának is pikáns ízt adhat.

A gránátalma szív- és érrendszeri védőhatása elsősorban nagy antioxidáns-tartalmának köszönhető. Klinikai körülmények között végzett vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a gránátalmalé fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a vér ldl-szintjét, ezáltal megelőző hatású lehet az érelmeszesedéssel szemben.

Daganatos betegségek kapcsán is kedvelt „kiegészítő”, mert bizonyos források szerint az ellaginsav-tartalma kedvezően befolyásolhatja a daganatos sejtek osztódását. Megfelelő és biztonságos dózisára azonban egyelőre nincsenek olyan szakirodalmi adatok, amelyek egyértelműen bizonyítanák a szinte csodaszámba menő tulajdonságait. A nagy antioxidáns-tartalma – mivel erősíti az immunrendszert – megelőző hatású lehet különböző idült betegségekkel szemben is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.