Majdnem 50 kiló húst rejtett el egy Zürich kantonból származó férfi a hátsó ülésen és a csomagtartóban, mielőtt a múlt héten a baseli határállomáson belépésre jelentkezett. Néhány órával később egy másik vezető 65 kilóval próbálkozott ugyanott, eredménytelenül.
A határőrség tapasztalatai azt mutatják, amióta tartósan erős a frank, a svájci fogyasztók egyre inkább a határ túloldalán vásárolnak. Különösen kedveltek a húsáruk: ezeknél nagyon nagyok az árkülönbségek a külföldi termékek javára. A svájci húsiparosok szervezetének becslése szerint az idén a helvét háztartások egymilliárd frank értékben vásárolnak e termékcsoportból külföldön, ami jelentős emelkedésnek számít.
Most politikai ellenállás szerveződik a bevásárlóturizmussal szemben. Otto Ineichen liberális nemzetgyűlési képviselő azt követeli, hogy kivétel nélkül egy kilóban korlátozzák a fejenként bevihető hús mennyiségét. Ma személyenként fél kiló friss húst és 3,5 kiló feldolgozott húsárut hozhatnak be. „A határőrségnek rigorózus ellenőrzéssel kell arról gondoskodnia, hogy a húsbevásárló-turizmus általánosan csökkenjen” – nyilatkozta Ineichen a lapnak. Ennek megfelelő javaslattal kíván élni a parlamentben. Hansjörg Walter, a Svájci Parasztszövetség elnöke és a néppárt nemzetgyűlési képviselője támogatja a húsáru behozatalának korlátozását. A Svájci Hús Szakszövetség (SFF) is aggódik. Rolf Büttiker, a szakszövetség elnöke, aki eddig az FDP-t képviselte a felsőházban, ugyanakkor a korlátozást nem tartja hatékonynak. A belföldi hústermelők érdekében elsősorban a szövetségi államnak kell a bürokráciát leépítenie. Túl sok az előírás és az ellenőrzés az állategészségügyben.
(Basler Zeitung – bazonline.ch)
Meggyilkolt turisták: leszúrtak egy francia férfit