Ez kiverte a biztosítékot Sarkozynél + Videó

Gyalázatnak nevezte vasárnap Nicolas Sarkozy, hogy Moammer Kadhafi 50 millió eurót szánt a jobboldali jelölt 2007-es elnökválasztási kampányára.

PR
2012. 04. 29. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Gyalázat. Hamisítvány” – mondta a Canal+ kereskedelmi televízióban a líbiai titkosszolgálatok egyik állítólagos 2006-os feljegyzéséről. Hozzátette: „50 millió euró! Miért nem egyből száz? Egy olyan kampányra, amely 20-at ér.”

Francois Fillon miniszterelnök szerint is egy olyan „hamis dokumentumról van szó, amelynek lehetetlen ellenőrizni a hitelességét”. A Le Monde című napilap korábbi főszerkesztője által alapított Médiapart internetes oldalt pedig a szocialista elnökjelölt „Francois Hollande gazdag barátai által finanszírozott butiknak” nevezte.Mint azt megírtuk, a Mediapart francia internetes újság nyilvánosságra hozott szombaton egy dokumentumot, amely szerint Moammer Kadhafi volt líbiai vezető 50 millió eurót szánt Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányára. Sarkozy egyik, még március 12-én tett nyilatkozatában nevetségesnek minősítette, hogy őt Kadhafi pénzelte volna a választások előtt.

Hétfőn megkezdődött a küzdelem a szavazatokért a francia elnökválasztás május 6-i második fordulójába jutott két jelölt között. A választások kapcsán a német kormány szóvivője úgy vélekedett, Angela Merkel kancellár továbbra is Sarkozyt támogatja, de elmondta azt is, a két kormányzat viszonya „teljes mértékben független” a vezető pozíciókat betöltő személyek kilététől. Az első forduló eredményét boncolgatta hétfőn több vezető európai lap is.

Annak ellenére, hogy egyelőre szinte senki nem támogatja a kisebb pártok közül, Nicolas Sarkozy szerdán visszautasította a Marine Le Pen vezette Nemzeti Fronttal való együttműködésének gondolatát. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem szabad gonosznak titulálni Le Pen szavazóit.

Mint megírtuk, a hivatalos eredmények szerint a szocialista Hollande 28,5 százalékkal végzett az élen az első fordulóban, Sarkozy 27 százalékos támogatottságot szerzett. A harmadik helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen végzett a szavazatok 18,2 százalékával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.