A „költségvetési szakadék” felé száguld Amerika

Eredménytelenül zárult pénteken a washingtoni Fehér Házban a költségvetési válságtanácskozás – jelentette az amerikai sajtó.

MD
2012. 12. 29. 8:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozó célja az volt, hogy elkerüljék a „költségvetési szakadékot” (fiscal cliff), egy összesen mintegy 600 milliárd dolláros megszorító csomagnak a gazdaságra gyakorolt negatív hatását. A megszorítások január 1-jétől automatikusan életbe lépnek, ha az elnök és a kongresszus addig nem állapodik meg a csomag részét képező intézkedések módosításáról.

Obama a hírek szerint nem terjesztett elő új kompromisszumos javaslatot az egyórás találkozón, amelyen Joe Biden alelnök és Timothy Geithner pénzügyminiszter is részt vett. Az elnök – aki november 16-a után tárgyalt ismét a kongresszusi vezetőkkel – megismételte azt a javaslatát, hogy emeljék meg azoknak a háztartásoknak az adóját, amelyeknek az éves jövedelme meghaladja a 250 ezer dollárt. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke korábban azt javasolta, legyen 400 ezer dollár a küszöb.

„Már csak három nap maradt. Újévkor ugyanis a petárdák és a pezsgőspalackok durranásával egy időben működésbe lép egy olyan automatikus mechanizmus az Egyesült Államokban, amely fűnyíróelvszerűen 540 milliárd dollárral növeli az adókat és 140 milliárd dollárral csökkenti az állami kiadásokat.” A szombati Magyar Nemzet vezércikkét itt olvashatja.

A felsőház is gond lehet

A szenátus demokrata párti többségének és republikánus kisebbségének a vezetői közölték: remélik, hogy vasárnap – kevesebb mint 24 órával a határidő előtt – be tudnak terjeszteni egy kétpárti kompromisszumos javaslatot a felsőház elé. A fő kérdés ugyanakkor, hogy a képviselőház rábólint-e egy ilyen javaslatra. A képviselőházban ugyanis a demokrata párti Obama elnökkel szemben álló Republikánus Pártnak van többsége.

A New York-i tőzsdemutatók pénteken immár ötödik napja estek a megállapodás elmaradása miatt. Szakértők szerint az egyezség híján életbe lépő megszorítások sokként érintenék a válságból kilábalni látszó, de még törékeny amerikai gazdaságot, és ez súlyos következményekkel járna az egész világgazdaságra nézve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.