Szemét borítja a főváros utcáit

A köztisztasági vállalatok dolgozóinak egy hete tartó sztrájkja miatt szemét borítja Madrid utcáit, és egyelőre nem látszik a kiút a konfliktusból.

WA
2013. 11. 11. 22:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztisztasági és a kertészeti vállalatok dolgozóinak határozatlan idejű sztrájkja november 5-én kezdődött a szakszervezetek felhívására, amelyek bírálják azt a kollektív létszámcsökkentést, amelynek során a polgármesteri hivatallal szerződéses viszonyban álló cégek 7000 dolgozójából 1135-öt elbocsátanának. Augusztusban már elbocsátottak 350 alkalmazottat. A terv bércsökkentést is előirányoz, amelynek mértéke a szakszervezetek szerint a 40 százalékot is elérheti.

Hétfőn a dolgozók 97 százaléka sztrájkolt – közölte Juan Carlos del Río, az UGT szakszervezet képviselője, aki szerint a konfliktus – tárgyalások híján – várhatóan elhúzódik.

A szakszervezeti vezető szerint a tervezett bércsökkentéssel a fizetések a mintegy 650 eurós (193 ezer forint) kötelező minimálbér szintjére esnének vissza.

A polgármesteri hivatal városi rendőrökből álló erősítést vezényelt ki – naponta több mint hatvan járőrt – a minimális szolgáltatást elvégzők mellé. A válság kezdete óta több mint 260 szemétgyűjtő konténert gyújtottak fel a hivatal adatai szerint.

A válság és az államháztartási hiány ugrásszerű növekedése miatt a madridi városháza – akárcsak a régiók vezetése és a kormány – alaposan megnyirbálta a kiadásokat. Francisco Jargón, a madridi köztisztasági vállalatok szövetségének (Aselip) elnöke szerint a polgármesteri hivatal 40 százalékkal csökkentette 2007-hez képest a cégeknek kifizetett összegeket, ezért elkerülhetetlen a létszámcsökkentés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.