Germanwings: autót sem vezethetett volna a pilóta

Egy rakás rendkívül erős antidepresszánst találtak Andreas Lubitz lakásán.

2015. 04. 03. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan erős gyógyszert szedett Andreas Lubitz depresszióra, szorongásra és pánikbetegségre, amelynek hatása alatt nemhogy repülőt nem vezethetett volna, de még autót sem. Sőt, a Lorazepam nevű szer betegtájékoztatójában az is szerepel, hogy használói még utasként sem mehetnek fel repülőgépre kísérő nélkül, továbbá az orvosok szerint a gyógyszer egyik mellékhatása lehet, hogy a kezelés elején megnöveli az öngyilkossági hajlamot. A zavarodott férfi lakásán a házkutatás során ráadásul állítólag egy rakás különböző gyógyszert találtak, amelyek együttes szedése is kockázatos lehet.

Akkor mégis hogyan lehetséges, hogy egy ennyire erős szert felírtak az orvosok a másodpilótának? Valószínűleg úgy, hogy a mentális zavarokkal küzdő férfi, félve a következményektől, a doktoroknak is hazudott, és azt mondta, valóban pilóta ugyan, de jelenleg csupán szolgálaton kívüli állományban, bár nagyon szívesen munkába állna újra. Az is kiderült, hogy Lubitzot a katasztrófa előtt nem sokkal kétszer is megvizsgálták a düsseldorfi egyetemi klinikán, azonban nem depressziója, hanem látásproblémái miatt. A férfi néhány hónappal korábban autóbalesetet szenvedett, és azóta arra panaszkodott, hogy néha elsötétül előtte a világ, az orvosok ugyanakkor azt állapították meg, hogy a probléma nem szervi, hanem pszichoszomatikus eredetű.

Lubitz táblagépének keresési eredményeiből pedig az derült ki, hogy a katasztrófa előtti napokban a férfi az interneten az öngyilkosság módozatairól tájékozódott, és volt legalább egy nap, amikor a pilótafülke ajtajára és az erre vonatkozó biztonsági intézkedésekre keresett rá. Közben megtalálták a második fekete dobozt a kutatócsapatok, amely a repülési adatokat rögzítette. Korábban attól féltek, hogy az az ütközésben megsemmisülhetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.