Menekültek a rendőrök elől Liberland alapítói

Vít Jedlickát feltartóztatta, majd kihallgatás után elengedte a hét végén a horvát rendőrség.

MTI
2015. 05. 11. 15:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vít Jedlicka cseh aktivista április közepén jelentette be a Liberland Szabad Köztársaság megalakulását. A mintegy hét négyzetkilométernyi terület Horvátország és Szerbia Vajdaság tartománya között terül el, a Duna nyugati partján, a magyar–szerb határtól mintegy 20 kilométerre. Jedlicka szerint miután a többéves szerb–horvát határvitában ezt a területet egyik ország sem igényelte, senkiföldjének minősül.

A horvát rendőrség nem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy több százan mennek át a határon, elhagyva az unió területét, miközben az emberek általában épp a másik irányba szoktak áramlani – mondta elengedése után Jedlicka.

A Vecernji list horvát napilap szerint Jedlicka először a Liberlandtól mintegy három kilométerre lévő Vörösmarton futott össze rendőrökkel, akiknek elmondta, hogy az uniós határ átlépését és a Liberlandba való belépést tervezi. A járőrök nagyjából harminc perccel később elengedték a férfit, akit ezután a liberlandi határon tartóztattak fel és szállítottak át egy pélmonostori rendőrőrsre. Vele együtt előállították a tolmácsát is.

A DPA német hírügynökség jelentése szerint az „országalapító” barátnője és több más kísérője csónakon „menekült át” a Dunán a határ szerb oldalára a rendőri igazoltatás elől. Elengedése után a cseh aktivista a CTK cseh hírügynökségnek azt mondta, hogy a közeli Pélmonostoron egy bíróval megvitatta Liberland jövőjét és a határellenőrzést.

Az elmúlt napokban Horvátország szigorította az ellenőrzéseket a képzeletbeli miniállam környékén, és szárazföldi és vízi járőröket helyezett szolgálatba, hogy megakadályozzák a „liberlandiak” belépését a lakatlan területre. Szerbia állítólag ugyancsak akadályozza a bejutást a területre.

Liberland alapítói a múlt héten Budapesten találkoztak, beszámolónkat itt olvashatja az eseményről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.