Előzetesbe kerülhet két román honatya

A két parlamenti képviselő letartóztatását kezdeményezte tegnap a törvényhozásnál a korrupcióellenes ügyészség.

2015. 11. 28. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román jobbközép liberális párt két parlamenti képviselőjének letartóztatását kezdeményezte tegnap a törvényhozásnál a korrupcióellenes ügyészség befolyással üzérkedés és kenőpénz elfogadása miatt. Az államfővé választásáig Klaus Johannis vezette alakulat alelnöki tisztségét betöltő Ioan Olteant azzal gyanúsítják, hogy 2010-ben 600 ezer euró csúszópénzt kapott egy üzletembertől egy templomban, hogy közbenjárjon a tulajdon-visszaszolgáltató hatóság egyik vezető tisztségviselőjénél egy 22 millió eurós kárpótlás ügyében. A politikus lemondott alelnöki posztjáról; a december 1-jei nemzeti ünnepet övező minivakáció miatt a parlament csak két hét múlva szavaz a vizsgálati fogságról.

Az ügyben már őrizetbe vették a sokszorosan túlértékelt telek után kártérítést kapott vállalkozót, a restitúciós bizottság négy egykori tagját – köztük a testület jelenleg nyolc hónapos terhes volt vezetőjét. A restitúciós bizottság háza táján nem ez az első súlyos korrupciós botrány. Bűnvádi eljárás folyik a testület egy másik volt elnöke ellen is, a hatóságok pedig a feltárt bűncselekményekkel összefüggésben körözik Markó Attilát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egy éve Budapesten tartózkodó volt képviselőjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.